Βαθμολογία

6.000 μετανάστες & πρόσφυγες στην Ειδομένη

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, όπου πλέον βρίσκονται περίπου 6.000 πρόσφυγες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περιμένοντας να περάσουν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Περίπου 150 Αφγανοί σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης και διαμαρτύρονται για την απόφαση της ΠΓΔΜ να κλείσει τα σύνορα από προχθές το βράδυ, με αποτέλεσμα πλέον να προκαλείται ασφυξία στην Ειδομένη, καθώς οι πρόσφυγες αυξάνονται διαρκώς.

Οικογένειες, γονείς με τα παιδιά τους αγκαλιά, πέρασαν στην ύπαιθρο το βράδυ, κάτω από τη βροχή, με ελάχιστο φαγητό και νερό. Το πρωί του Σαββάτου, δεκάδες πρόσφυγες έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο φράκτη σηκώνοντας στις πλάτες του και ένα παιδάκι με αναπηρικό καροτσάκι και φωνάζοντας να ανοίξουν τα σύνορα για να περάσουν.

Μάλιστα, κάποιοι που βρίσκονται εκεί ακόμη και δέκα μέρες απειλούσαν ότι εάν συνεχιστεί η κατάσταση θα σπάσουν τον φράχτη για να περάσουν, σύμφωνα με το Mega.

«Πλημμύρισε» ο Πειραιάς

Ασφυκτική είναι όμως η κατάσταση και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου βρίσκονται πλέον περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες, καθώς άλλοι 450 έφθασαν σήμερα το πρωί από τη Χίο και τη Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με εθελοντικές οργανώσεις, στην πύλη Ε1 βρίσκονται περίπου 1.000 άτομα, στην Ε2 350, στην Ε6 100 και στον Ε7 250. Κάποιοι από αυτούς δηλώνουν ότι βρίσκονται εκεί 5-6 ημέρες, στην αναμονή, ενώ τη σίτισή τους έχουν αναλάβει εθελοντικές οργανώσεις.

Επιπλέον, στις 16:50 αναμένεται να καταπλεύσει στον Πειραιά το πλοίο Διαγόρας με 400 επιβάτες και το Νήσος Μύκονος με 800 έχοντας αποπλεύσει από τη Μυτιλήνη και αφού πρώτα περάσει από Λήμνο και Καβάλα.

Το βράδυ θα φθάσει στο λιμάνι και το Blue Star 2 από τη Ρόδο με αδιευκρίνιστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων. Την ίδια ώρα, τα προσφυγικά κέντρα έχουν πλημμυρίσει, ενώ εκατοντάδες βρίσκονται στην εθνική οδό, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ειδομένη.

Πηγή: iefimerida.gr