Βαθμολογία

Ελευσίνα, Καλαμάτα και Ρόδος υποψήφιες για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Ελευσίνα, Καλαμάτα και Ρόδος είναι τελικά οι τρεις πόλεις, από τις 14 που αρχικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον, που διεκδικούν την υποψηφιότητα του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Τα ονόματα των τριών πόλεων έγιναν γνωστά σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσία της πολιτικής ηγεσίας.

Την επιλογή των πόλεων που θα περνούσαν στην τελική φάση είχε αναλάβει δωδεκαμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων, δέκα μέλη από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δύο έλληνες εμπειρογνώμονες.

Οι ενδιαφερόμενες ελληνικές πόλεις (Βόλος, Δελφοί, Ελευσίνα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λάρισα, Λέσβος, Μεσολόγγι, Πειραιάς, Ρόδος, Σαλαμίνα, Σάμος, Τρίπολη) είχαν παρουσιάσει προ ημερών, στην Αθήνα, τους φακέλους υποψηφιότητάς τους.

Οι τρεις πόλεις που προκρίθηκαν θα συμμετάσχουν στην τελική φάση αξιολόγησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου 2016, για την ανάδειξη μίας ελληνικής πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.

Η πόλη που θα ανακηρυχτεί «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 20121» θα έχει σημαντικά οφέλη από τις διακρατικές συνεργασίες που θα προκύψουν σε πολλούς τομείς και θα αναβαθμιστεί το διεθνές προφίλ της, καθώς για έναν ολόκληρο χρόνο γίνεται το κέντρο του Πολιτισμού της Ευρώπης, η κοιτίδα του πολιτισμού.

Η Ελλάδα έχει ήδη φιλοξενήσει τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης τρεις φορές, η Αθήνα το 1985, η Θεσσαλονίκη 1997 και η Πάτρα το 2006.

Στις ανακηρυχθείσες πόλεις ως «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» από το 2010 και μετά απονέμεται βραβείο «προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη», ύψους 1.500.000 ευρώ, ενώ για τα έτη 2014-2020, οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ