Βαθμολογία

«Έφυγε» ο Ουμπέρτο Έκο

Μία σπουδαία φυσιογνωμία, ο Ουμπέρτο Έκο, άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Παρασκευής (19/2) στις 22.30 ώρα Ελλάδας στο σπίτι του στην Ιταλία σε ηλικία 84 ετών.

Ο Ιταλός καθηγητής και συγγραφέας, ενός από των διασημότερων μυθιστορημάτων παγκοσμίως «Το όνομα του ρόδου» «έφυγε» από καρκίνο. Ο Έκο είχε γεννηθεί στην Αλεσσάντρια του Πιεμόντε το 1932 και λέγεται ότι το επώνυμό του προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Ex Coelis Oblatus που σημαίνει στα λατινικά «θεϊκό δώρο».

Ακολούθησε αρχικά σπουδές Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, αλλά τις εγκατέλειψε για να παρακολουθήσει μαθήματα στο τμήμα Μεσαιωνικής Φιλοσοφίας και Λογοτεχνίας, ενώ στη συνέχεια έκανε το διδακτορικό του στη Φιλοσοφία. Στη διάρκεια των σπουδών του έπαψε να πιστεύει στο Θεό και εγκατέλειψε την Καθολική εκκλησία. Κατείχε την έδρα του καθηγητή Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και ήταν ιδρυτής του Τμήματος Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Σαν Μαρίνο.

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και ανέλαβε τη θέση του διευθυντή Πολιτιστικού Προγράμματος στην Κρατική Ιταλική Τηλεόραση (RAI). Εμεινε στη RAI μέχρι το 1959 και όταν έχασε τη δουλειά του άρχισε να ασχολείται περισσότερο με τη συγγραφή και τις διαλέξεις.

Το πρώτο του μυθιστόρημα «Το όνομα του Ρόδου» πώλησε 9.000.000 αντίτυπα και τον έκανε γνωστό ανά τον κόσμο, ενώ επίσης έγραψε και «Το όνομα του Ρόδου» (1980), «Το Εκκρεμές του Φουκώ» (1988), «Το νησί της προηγούμενης μέρας» (1994), «Μπαουντολίνο» (2001), «Η μυστηριώδης φλόγα της βασίλισσας Λοάνα» (2006), «Το κοιμητήριο της Πράγας» (2010), «Το φύλλο μηδέν» (2015).