Βαθμολογία

Στο 10% η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

Αυξημένη έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης φέρεται να προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, εξετάζεται νέα κλίμακα έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης με ανώτατο συντελεστή 10% (από 8% σήμερα), καθώς και ανώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος στο 60%. Στόχος είναι να υπάρξουν επιπλέον έσοδα 550 εκατ. ευρώ και όχι μόνο 290, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός,

Μάλιστα, δεν έχουν εγκαταλειφθεί οι σκέψεις το μέτρο να έχει αναδρομική ισχύ στις φορολογικές κλίμακες του 2015. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης το διέψευσε, σημειώνοντας: «Το αναδρομικά, δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Το θέμα που καλούμαστε να επιλύσουμε και είναι υπαρκτό και συζητάμε όλα τα δυνατά μέσα είναι ότι το 2018 πρέπει να υπάρξει αύξηση του πλεονάσματος στο 3,5 % του ΑΕΠ, αυτός είναι ο στόχος. Συζητάμε διάφορα φορολογικά μέτρα».

Παράλληλα, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται και η κατάργηση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με το επιχείρημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης εκ μέρους των δανειστών, με την κυβέρνηση, όμως, να ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί το αφορολόγητο.