Βαθμολογία

Δωρεάν εξετάσεις για την γρίπη H1N1

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τo ΚΕΕΛΠΝΟ χρηματοδοτεί εκ νέου τα τρία κέντρα, στα οποία διενεργούνται, πανελλαδικά δωρεάν εξετάσεις για την ανίχνευση ιών γρίπης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας κατόπιν ολιγοήμερου προβλήματος, σχετικού με τη δωρεάν διενέργεια εξετάσεων για την ανίχνευση ιών γρίπης, σε δείγματα ασθενών ΜΕΘ, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ενημερώνει ότι από σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ χρηματοδοτεί εκ νέου τα τρία κέντρα, στα οποία διενεργούνται, πανελλαδικά, τέτοιου είδους εξετάσεις. Σε περίπτωση μεγάλης έξαρσης στο επόμενο διάστημα, ο ΕΟΠΥΥ θα αναλάβει το επιπλέον κόστος, μέσω άμεσης χρηματοδότησης στα νοσοκομεία. Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να βρίσκεται η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας με τον ιό Α(Η1Ν1) να χτυπά εκτός από τις συνήθεις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες, παιδιά και νέους και η κορύφωσή της αναμένεται έως το τέλος του μήνα. Το Σαββατοκύριακο 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 93. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, 99 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ συνολικά έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 295 ασθενείς.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Παιδιά και ενήλικοι με άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, αιμοσφαιρινοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο ή νευρομυϊκά νοσήματα. Όσοι φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη. Οι έγκυες και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια. Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο; Άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε αυγά ή σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου (για άτομα υψηλού κινδύνου πρέπει να προηγείται επικοινωνία με αλλεργιολογικό τμήμα). Άτομα με ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Άτομα με ιστορικό συνδρόμου Guillain - Barre. Άτομα με πυρετό πρέπει να περιμένουν να υποχωρήσει ο πυρετός πριν κάνουν εμβόλιο

dikaiologitika.gr