Βαθμολογία

Το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

Εξαιρέσεις από την πώληση σε funds «κόκκινων» δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία για κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες διεκδικεί η κυβέρνηση από το κουαρτέτο των Θεσμών, όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης με συνέντευξή του στην «ΗτΣ». Αναγγέλλει την πρόθεσή του να διεκδικήσει στις διαπραγματεύσεις τριετή παράταση για τον «νόμο Δένδια», ο οποίος λήγει στις 31 Μαρτίου, και αφορά στη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων.

Κύριε υπουργέ, σύμφωνα με την μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των Θεσμών, υπάρχει η δυνατότητα εκτίμησης για τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης;

Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Αναμένεται να συζητήσουμε με τους δανειστές εκ νέου όλα τα θέματα που εκκρεμούν: Το ασφαλιστικό, τα φορολογικά, το θέμα των κόκκινων δανείων κ.ο.κ.. Η αλήθεια είναι ότι η όποια καθυστέρηση δεν είναι προς όφελος καμίας πλευράς μια και κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε νέες συνθήκες ανασφάλειας. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στο Eurogroup της Πέμπτης, καθώς και από σειρά δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων, που ξεκαθαρίζουν ότι δεν επιθυμούν παράταση της διαδικασίας.

Βλέπετε προσπάθειες από την πλευρά των δανειστών έντιμου συμβιβασμού πάνω στα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης;

Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει στους Θεσμούς είναι η βάση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων. Διαφορές είναι λογικό να υπάρχουν, αλλά πιστεύω ότι στην πορεία θα βρούμε τη χρυσή τομή.

Ποιο είναι ακριβώς το αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο θέμα των «κόκκινων» δανείων; Μέχρι τις 15 Μαρτίου παρατάθηκε το καθεστώς εξαίρεσης της μεταβίβασης σε funds συγκεκριμένων κατηγοριών «κόκκινων» δανείων. Από κει και πέρα θα απελευθερωθεί η δυνατότητα πώλησης και για αυτά; Θα επιμείνει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις για τη μόνιμη εξαίρεση από τις μεταβιβάσεις σε funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία;

Ζητούμενο είναι το τραπεζικό σύστημα να αρχίσει να χρηματοδοτεί και πάλι ομαλά την πραγματική οικονομία. Αυτό προϋποθέτει την αποσυμφόρηση του τραπεζικού συστήματος. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε να προστατεύσουμε τις κοινωνικά ευαίσθητες κατηγορίες δανείων από επιθετικές πρακτικές. Ειδικά για τα δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας θα επιδιώξουμε να κινηθούμε στο πλαίσιο της συμφωνίας του Οκτωβρίου, εξασφαλίζοντας εξαιρέσεις.

Τι αλλαγές σχεδιάζετε για τη διευθέτηση των επιχειρηματικών οφειλών, στο πλαίσιο του «νόμου Δένδια»;

Για την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στόχος είναι να καταστήσουμε τον μέχρι σήμερα ουσιαστικά ανενεργό νόμο Δένδια, περισσότερο λειτουργικό, ώστε να βοηθήσουμε την αναδιάρθρωση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Διεκδικούμε τριετή παράταση και παράλληλα αναζητούνται μορφές φορολογικών κινήτρων και διαδικασίες, που θα οδηγούν στην προώθηση των σχετικών αιτημάτων από τις τράπεζες. Επίσης, για τα «κόκκινα δάνεια» μεγάλων επιχειρήσεων σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα συντονιστικό μηχανισμό, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα αναζητήσουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πότε θα είναι έτοιμος ο φορέας αξιολόγησης της δανειοδοτικής ικανότητας νοικοκυριών κι επιχειρήσεων;

Ηδη ανάδοχος διεθνούς κύρους προχωρεί την τελική μελέτη. Η δημιουργία του νέου θεσμού παρουσιάζει σειρά προκλήσεων τόσο σε νομικό όσο και τεχνικό επίπεδο, όπως η διασύνδεση των διαφορετικών βάσεων δεδομένων με τον νέο φορέα, όσο και η δημιουργία, βάσει της διεθνούς εμπειρίας, ενός συστήματος «βαθμολόγησης» και αποτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του κάθε δανειολήπτη. Η υπηρεσία θα λειτουργεί ως Ανεξάρτητη Αρχή, που θα διασφαλίζει την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και θα υιοθετεί αντικειμενικά κριτήρια, σε αντίθεση με αυτό που ισχύει τώρα, δηλαδή την υποκειμενική αξιολόγηση από τις τράπεζες. Το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία της υπηρεσίας «Πίστωσης και Πλούτου» υπολογίζεται να βγει σε διαβούλευση το καλοκαίρι.

Σημαντικό ρόλο ως προς την παροχή βοήθειας στους δανειολήπτες θα παίξουν και τα κέντρα ενημέρωσης στις μεγάλες πόλεις. Πότε αυτά θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν;

Εχουμε ήδη έτοιμο το νομικό καθεστώς εντός του οποίου θα λειτουργεί ο νέος φορέας και διερευνάμε τις ακριβής υπηρεσίες που θα παρέχονται από τα κέντρα. Χρονικός ορίζοντας εντός του οποίου έχουμε προσανατολίσει την σχετική δράση είναι μέχρι το καλοκαίρι να βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης.

Τα πρώτα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας προκηρύχθηκαν. Πόσα κονδύλια θα δοθούν συνολικά από όλες τις δράσεις των επιχειρησιακών προγραμμάτων μέσα στο 2016;

Ο σχεδιασμός στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι ότι ετησίως θα πρέπει να απορροφώνται από το ΕΣΠΑ 2-2,5 δισ. ευρώ κοινοτικής συνδρομής μέχρι το κλείσιμο της περιόδου. Ήδη την εβδομάδα που πέρασε σας παρουσιάσαμε τις πρώτες δράσεις για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020» ? έναν τομέα για τον οποίο δεν είχε υπάρξει πρόγραμμα την τελευταία τετραετία. Μόνο οι τέσσερις αυτές δράσεις αφορούν πόρους άνω των 250 εκατ. ευρώ, ενώ στον δεύτερο κύκλο θα ακολουθήσουν άλλα 120 εκατ. ευρώ. Σε αυτές τις δράσεις είναι εμφανή τα χαρακτηριστικά που επιθυμούμε να έχουν τα νέα προγράμματα: Αποτυπώνουν το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, που εστιάζει σε τομείς της οικονομίας που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, καινοτομία, υψηλή προστιθέμενη αξία και ιδιαίτερη έμφαση στην οικολογική διάσταση του όλου σχεδιασμού. Δεύτερον, για τη σύνταξή τους έχει προηγηθεί διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς της. Τρίτον, προάγεται η νεοφυής επιχειρηματικότητα και τέταρτον, ενισχύονται οι διαδικασίες διαφάνειας και δημόσιου ελέγχου στη διαδικασία παροχής των ενισχύσεων.

Παραμένετε αισιόδοξος ως προς την επίτευξη θετικού ρυθμού ανάπτυξης το 2016;

Δεν είναι θέμα αισιοδοξίας, αλλά στοιχείων. Τα δεδομένα που υπήρχαν από τη συμφωνία του Αυγούστου, ότι η ελληνική οικονομία θα κατέγραφε ύφεση 2,5% φέτος και 0,5% του χρόνου, δεν ισχύουν πια. Η ελληνική οικονομία καταγράφει μηδενική ύφεση και εκ των πραγμάτων υπάρχει ισχυρή πεποίθηση ότι το 2016 θα καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, μετά την αναπροσαρμογή των δεδομένων.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με πολιτικές αναλύσεις, είναι πιθανόν να δοκιμάσει τη συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Βλέπετε σε ένα ενδεχόμενο καταψήφισης του νομοσχεδίου από την πλειονότητα των βουλευτών να δρομολογείται νέα προσφυγή στις κάλπες; Είσαστε υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή οικουμενικής σε περίπτωση κλυδωνισμού της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας;

Αυτό που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα είναι μια σειρά κοινωνικών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων, που θεωρούμε απόλυτα λογικές, δεδομένου ότι έχει προηγηθεί μια πενταετία μέτρων με αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο. Εμείς, από την πλευρά μας, αφουγκραζόμαστε τις αντιδράσεις και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια διαλόγου. Με τον τρόπο αυτό θα πετύχουμε τις απαραίτητες κοινωνικές συναινέσεις για τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, δεν θεωρώ ότι απειλείται η κυβερνητική σταθερότητα.

Τον Μάρτιο ο αναπτυξιακός νόμος

Πότε θα είναι έτοιμος να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος;

O νέος αναπτυξιακός νόμος, μετά από σειρά πολλών επαφών με του φορείς και τους κοινοτικούς εταίρους, θα εισαχθεί σύντομα σε διαδικασία διαβούλευσης και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή. Αυτό θα γίνει πιθανότατα μέσα στον Μάρτιο.

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του;

Επιδίωξή μας είναι η δημιουργία καινοτομικών, εξωστρεφών, δυναμικών-βιώσιμων επιχειρήσεων, η αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, η αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, των συνεργασιών, του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων, η επανεκβιομηχάνιση της χώρας (με τη στήριξη της καταρρέουσας, αλλά όχι απαξιωμένης, ελληνικής βιομηχανίας ώστε να διέλθει τη στενωπό). Κυρίως όμως, η πρόκληση του απαιτούμενου ρεύματος νέων επενδύσεων που χρειάζεται η χώρα, μετά από επτά χρόνια πολιτικών λιτότητας και αποεπένδυσης. Ο νόμος έχει έντονη χωρική διάσταση. Χρησιμοποιεί, παράλληλα με τις επιχορηγήσεις, έντονα τα φορολογικά κίνητρα και προβλέπει χρήση των λεγομένων νέων επιστρεπτέων χρηματοδοτικών εργαλείων μόχλευσης. Απλοποιεί και ουσιαστικοποιεί τις διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου. Επιχειρεί τον βέλτιστο συντονισμό με άλλα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ενώ προσπαθεί να δώσει έμφαση στην απασχόληση που θα δημιουργείτε από κάθε επένδυση ως βασικό κριτήριο αξιολόγησης της κάθε πρότασης. Εν κατακλείδι, ο νέος αναπτυξιακός στοχεύει στη διαμόρφωση μίας νέας ταυτότητας και εικόνας της χώρας. Θα αξιοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας στοχεύοντας στην τεχνολογική αναβάθμισή της, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Για τα «κόκκινα» δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων, ο ίδιος γνωστοποιεί τις πρωτοβουλίες του για τη σύσταση ενός συντονιστικού μηχανισμού όπου οι εμπλεκόμενοι φορείς, τράπεζες και επιχειρήσεις, θα αναζητήσουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Στο επίμαχο θέμα της χρονικής ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και της πρώτης αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομίας σημειώνει ότι «στόχος είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν», υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι προς όφελος καμίας πλευράς να δημιουργηθούν νέες συνθήκες ανασφάλειας».

ΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Τέλος, αναφορικά με τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται για το Ασφαλιστικό, ο κ. Σταθάκης, τις χαρακτηρίζει στην «ΗτΣ» ως «πολύ λογικές» και δεν εκτιμά ότι «απειλείται η κυβερνητική σταθερότητα».

imerisia