Βαθμολογία

Επικίνδυνη η υπνική άπνοια

Σύμφωνα με μια παλιά μελέτη η βαριά μορφή της υπνικής άπνοιας αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 46%. Είναι σαφές ωστόσο ότι άτομα με ηπιότερης μορφής διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο τους δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο.

Τον ίδιο κίνδυνο...γιατί κίνδυνο διατρέχουν όλοι εκείνοι που κοιμούνται και διακόπτουν την αναπνοή τους πέραν από ένα σοβαρό ροχαλητό. Η υπνική άπνοια είναι μια ύπουλη μη φυσιολογική λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι η διακοπή της αναπνοής μας για πολλά δευτερόλεπτα ενώ κοιμόμαστε.

Είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν είναι συμβατό με τη ζωή και η διακοπή της αναπνοής ακόμη και στον ύπνο μας προκαλεί ανακλαστικά του οργανισμού μας που αναλαμβάνουν δράση μόλις τα επίπεδα του οξυγόνου στον εγκέφαλο μειωθούν.

Στην υπνική άπνοια πολλά είναι τα συμπτώματα, τα ουσιώδη όμως πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτά από τον ίδιο αλλά από τον διπλανό στο κρεββάτι.

Τα συμπτώματα περιγράφονται ως εξής:

Ροχαλητό, διακοπές αναπνοής, ταραγμένος ύπνος, νυχτερινή εφίδρωση, αλλά και συχνοουρία, πρωινός πονοκέφαλος, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και αίσθημα κόπωσης και διαταραχές στη στύση (εάν μιλάμε για άνδρες).

Οι παράγοντες που δημιουργούν ή και επιδεινώνουν την υπνική άπνοια, είναι πολλοί και κάποιοι από αυτούς μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον ίδιο τον άνθρωπο με λίγη προσπάθεια. Η παχυσαρκία είναι ένας βασικότατος παράγοντας, όπως επίσης και το κάπνισμα ή η λήψη αλκοόλ, τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο. Σίγουρα πάντως, όταν γίνεται αντιληπτή, πρέπει ο ασθενής να επισκεφθεί τον γιατρό και να μην υποτιμηθεί.