Βαθμολογία

Τσίπρας: «Μέτρα τώρα για να μην καταρρεύσει το ασφαλιστικό...»

Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή αναφορικά με το ασφαλιστικό έγινε την Τρίτη (26/1) και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στην αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων, προκειμένου να μην υπάρξει κατάρρευση του συστήματος.

«Αν δεν πάρουμε μέτρα άμεσα, το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει και στο μέλλον θα χρειάζονται τεράστια ποσά από τον προϋπολογισμό, που δεν θα είναι δυνατό να βρεθούν.

Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια και επιδεινώθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Αν δεν ανατραπεί αυτή η πορεία, θα οδηγηθούμε σε κατάρρευση και αδυναμία αποπληρωμής συντάξεων», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, όπως αναμενόταν, άσκησε σκληρή κριτική στις κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, για να ρωτήσει, μάλιστα, τα δύο κόμματα αν είναι με το μέρος της κυβέρνησης ή με το ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, είπε: «Θέτω ευθέως το ερώτημα προς όλες τις δυνάμεις, κυρίως σε όσους είχαν ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, εσείς που δημιουργήσατε το πρόβλημα, λεηλατήσατε τα Ταμεία, δημιουργήσατε μαύρες τρύπες, μήπως εκτός από δημαγωγία έχετε πρόταση.

Θα στηρίξετε τη συμφωνία που πετύχαμε με τους εργοδοτικούς φορείς ή θα συνταχθείτε με τη θέση του ΔΝΤ που οδηγεί σε νέες περικοπές συντάξεων. Περιμένω απαντήσεις συγκεκριμένες».

Από εκεί και πέρα, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πρωτοφανή» την απόφαση των αγροτών να μην συναντηθούν μαζί του, λέγοντας ότι παγίως είχαν αίτημα να συνομιλήσουν με την ηγεσία της χώρας και τώρα που τους δίνεται αυτή η δυνατότητα, μερίδα τους δεν δέχεται.

«Αν δεν υπάρξει διάλογος, οι διεκδικήσεις τους δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες, είμαστε σε αντιπαράθεση με τα προβλήματα των αγροτών», σημείωσε σχετικά.

Επίσης, αναφέρθηκε στην κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό, που περιλαμβάνει τα εξής:

-Ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης με θέσπιση ενιαίων κανόνων για όλους για τον υπολογισμό των εισφορών.

-Θεσμοθέτηση της Εθνικής Σύνταξης για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Η Εθνική Σύνταξη θα δίνεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο και θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό και θα αναπροσαρμόζεται κατ' έτος με Υπουργική Απόφαση.

-Η κύρια σύνταξη θα είναι το άθροισμα που προκύπτει από την Εθνική Σύνταξη και από αναλογική σύνταξη που εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργάσιμου βίου. Τον συνολικό χρόνο ασφάλισης και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών.

Τέλος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε αρκετές φορές ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να περικόψει περαιτέρω τις συντάξεις,

«Ααποτελούν ίσως αποκλειστική πηγή εισοδήματος για όλη την οικογένεια. Η ελληνική οικογένεια είναι πυρηνική οικογένεια που συγκράτησε την αποσάρθρωση της κοινωνίας. Αν τα μέτρα που εφαρμόστηκαν εδώ, εφαρμόζονταν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, θα είχαν διαλυθεί τα πάντα. Γι' αυτόν τον λόγο βασική μας αρχή και βασικός προσανατολισμός στην πρότασή μας είναι να μην κοπούν περαιτέρω οι συντάξεις. Ξέρουμε ότι αυτές πηγαίνουν για τον άνεργο γιό, για τον άνεργο εγγονό.

Η κρίση του ασφαλιστικού εντείνει την σύγκρουση των γενεών ως προς την κατανομή του παραγόμενου πλούτου και δημιουργεί μια παράδοξη κατάσταση: η αλληλεγγύη των γενεών στο παρόν διαγκωνίζεται με την αλληλεγγύη των γενεών στο μέλλον. Μόνος τρόπος επίλυσης του παράδοξου είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας, αν αυτό δεν γίνει, ό,τι πρόταση και να φέρουμε εμείς ή εσείς, θα συζητάμε τα ίδια σε λίγα χρόνια».

Καλούμαστε εμείς που δεν ευθυνόμαστε, να καθαρίσουμε τα δικά σας άπλυτα. Θα το κάνουμε αλλάζοντας δομές, επιβάλλοντας δικαιοσύνη και ισοτιμία. Σας καλούμε όμως και σας να αναλάβετε τις ευθύνες σας. ΑΑφού δεν θέλετε να βάλετε πλάτη, τουλάχιστον πείτε μας τι προτείνετε, μην αρνείστε τον διάλογο. Αφού δεν θέλετε να αναλάβετε ευθύνη, δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας με τα δικά μας άπλυτα, τουλάχιστον σταματήστε να είστε επιζήμιοι για τον τόπο, κρατήστε στοιχειωδώς μια στάση ευθύνης», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.