Βαθμολογία

Προειδοποίηση ΙΟΒΕ για ενίσχυση ύφεσης

Η ύφεση διαμορφώθηκε στο 0,5% περίπου πέρυσι, σημαντικά χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, και αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος αν δεν υπάρχει ένα ισχυρό επενδυτικό κύμα, ανέφερε το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

«Η ύφεση στο 2015 θα κινηθεί στην ευρύτερη περιοχή του 0,5%. Ανεξάρτητα από το ακριβές της μέγεθος, η έκταση της ύφεσης είναι σημαντικά μικρότερη από όσο αρχικά αναμενόταν με την είσοδο της οικονομίας στην περίοδο των κεφαλαιακών ελέγχων» ανέφερε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Οι προηγούμενες προβλέψεις του ΙΟΒΕ έκαναν λόγο για ύφεση 1,5% έως 2%.

Η χαμηλότερη ύφεση πέρυσι αποδίδεται στα υψηλότερα τουριστικά έσοδα και στο χαμηλότερο κόστος για ενέργεια σε συνδυασμό με την υποχώρηση του ευρώ.

Ωστόσο, η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί με ελαφρώς υψηλότερο ρυθμό φέτος, αν δεν υπάρξει ένα ισχυρό κύμα επενδύσεων, πρόσθεσε το ΙΟΒΕ.

«Ο ασθενής κρίκος στην εξίσωση του εθνικού προϊόντος αναμένεται να είναι στην τρέχουσα χρονιά, και για μια ακόμη φορά, οι επενδύσεις» ανέφερε η έκθεση. «Η ανάπτυξη δεν θα έρθει πριν δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα ισχυρό επενδυτικό κύμα» σημειώνεται.