Βαθμολογία

«Ας μην παίζουμε με το ΔΝΤ»

Την ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επανέλαβε για άλλη μία φορά ο Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στην «Suddeutsche Zeitung». Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων έστειλε μήνυμα στην Αθήνα να «μην παίζουμε με το ΔΝΤ».

«Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνέδεσε τη μοίρα της στην ευρωκρίση με τη μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ. Το καλοκαίρι του 2015 κατάφερε να πείσει την κοινοβουλευτική της ομάδα να συναινέσει στο πακέτο για την Ελλάδα, μόνον επειδή κατέστησε σαφές ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ήταν σε θέση να πείσει μερίδα βουλευτών της CDU/CSU. Πολλοί βουλευτές της χριστιανικής ένωσης εξακολουθούν να θεωρούν το ΔΝΤ τον θεσμό που ασκεί τις μεγαλύτερες πιέσεις στην Αθήνα. Πολλοί στο Βερολίνο βλέπουν στους σκληροπυρηνικούς της Ουάσιγκτον το αντίθετο από την πορεία που ακολουθεί η Κομισιόν. (…)

Σε περίπτωση που το ΔΝΤ εγκατοαλείψει το ελληνικό πρόγραμμα, αυτό θα συνιστούσε κυρίως εσωπολιτικό πρόβλημα για την Μέρκελ. Δεδομένων των υπολοίπων κρίσεων, πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο θέλει να αποφύγει», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση: «Θα βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος προσέγγισης του ζητήματος. Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι το κλειδί για την επιτυχή αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων». Πάντως, μίλησε με θετικά λόγια για την ελληνική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την «δραστήρια και εποικοδομητική».