Βαθμολογία

Εκτός συστημικών τραπεζών 6.000 εργαζόμενοι

Περί τους 6.000 εργαζόμενους αναμένεται να βρεθούν εκτός των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μετά την τροποποίηση της εργατικής νομοθεσίας την αναμένουν οι τραπεζικές διοικήσεις για να θέσουν σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιό τους για την αναδιάρθρωση των ομίλων τους. Κύριοι άξονες του σχεδίου είναι η πώληση θυγατρικών, το κλείσιμο καταστημάτων και η αποχώρηση προσωπικού.

Με βάση τα σχέδια που κατάρτισαν οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση τους θα πρέπει ως το τέλος του 2017 να αποχωρήσουν απ' την εγχώρια αγορά περίπου 6.000 εργαζόμενοι. Κάτι που, όπως γράφει το newmoney.gr μπορεί να γίνει με ρευστοποίηση συμμετοχών, μέσω συνταξιοδοτήσεων, αλλά και με απολύσεις.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι στην παρούσα φάση δεν διαφαίνεται ως πιθανό το σενάριο να υλοποιηθούν προγράμματα εθελουσίας εξόδου, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, λόγω του υψηλού τους κόστους.

Εφόσον υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά, ο αριθμός των εργαζομένων θα πέσει κάτω από τις 35.000, στο μισό περίπου από τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Παράλληλα αναμένεται τους επόμενους μήνες να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος αποεπένδυσης από μη τραπεζικές δραστηριότητες.

Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν το ξενοδοχείο «Hilton» για την Alpha Bank, η ΑΤΕ Ασφαλιστική και οι δραστηριότητες στο real estate για την Τράπεζα Πειραιώς, η ασφαλιστική της Eurobank και οι συμμετοχές της στην αγορά ακινήτων (π.χ., Grivalia Properties), καθώς και οι Πανγαία, Private Equity London, Αστήρ Παλλάς και Εθνική Ασφαλιστική της ΕΤΕ.