Βαθμολογία

Στουμπ: Κινούμαστε σε πολύ καλό δρόμο

«Είμαι χαρούμενος που διαπιστώνω την πρόοδο που έχει υπάρξει στην Ελλάδα, σε όρους χρηματοοικονομικής σταθερότητας, δημοσιονομικών μέτρων και δομικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Ελσίνκι.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει καλή πρόοδο στην υλοποίηση των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουμπ, προσθέτοντας πως «κινούμαστε σε πολύ καλή κατεύθυνση».

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών κατάφερε να έρθει σε συμφωνία και να αποσπάσει δήλωση σαφούς στήριξης από τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη διευθέτηση του χρέους της χώρας.

Ο Μισέλ Σαπέν στήριξε την Ελλάδα στο ζήτημα του ελληνικού χρέους τονίζοντας ότι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν οι συζητήσεις «μέσα σε καλές συνθήκες» τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας. «Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας» τόνισε.

«Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν λύσεις για τη διευθέτηση του χρέους, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις κόκκινες γραμμές που έχουν χαράξει και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες» πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι μια γρήγορη διευθέτηση του χρέους θα είναι ευεργετική για την Ελλάδα γιατί θα μπορέσει να αυτονομηθεί στη διαχείρισή της και να αναπτυχθεί.

Παράλληλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε και το στίγμα των κυβερνητικών σχεδιασμών για το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης, όταν σε ερώτημα δημοσιογράφου εάν η αξιολόγηση θα επιτευχθεί μέσα στις επόμενες μέρες, όπως ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση, ή πιθανώς σε μήνες όπως άφησε να εννοηθεί ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πως «ανάμεσα στις ημέρες και στους μήνες είναι και οι εβδομάδες».

Ανέφερε ότι έχει πλέον γεννηθεί εμπιστοσύνη γύρω από την στρατηγική που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, για αυτό και πιστεύει ότι ανάμεσα στις ημέρες και τους μήνες θα καταρτισθεί μια «υπεύθυνη ατζέντα».

Σχετικά με το ΔΝΤ ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι γνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης ισορροπιών ανάμεσα σε υποχρεώσεις και βιωσιμότητα, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία ενός «ενάρετου οικονομικού κύκλου».

Πάντως, σε αντίθεση των ελληνικών θέσεων για μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Μισέλ Σαπέν επιχείρησε να ξεκαθαρίσει τη στάση του Παρισιού υπέρ της παραμονής του Ταμείου, τονίζοντας πως «το ΔΝΤ είναι εδώ και δεν μπορούμε να το διώξουμε» και αναγνωρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια τελική κατάληξη για τη συμμετοχή του.

Ο μαραθώνιος του Ευκλείδη Τσακαλώτου συνεχίζεται την Τρίτη που θα συναντηθεί στο Άμστερνταμ με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και την Τετάρτη θα κορυφωθούν οι συναντήσεις του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.