Βαθμολογία

Συνελήφθη ο «Ελ Τσάπο», ο βαρόνος των ναρκωτικών

Στη σύλληψη του καταζητούμενου βαρόνου των ναρκωτικών, Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, προχώρησαν οι δυνάμεις ασφαλείας στη Σιναλόα του Μεξικού μετά από μάχη που έδωσαν οι δύο πλευρές.

«Αποστολή επετεύχθη: τον πιάσαμε. Θα ήθελα να ενημερώσω τους Μεξικανούς ότι ο Χοακίν Γκουσμάν Λοέρα συνελήφθη», έγραψε ο Πένια Νιέτο στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Οι πεζοναύτες, η πιο έμπιστη στρατιωτική υπηρεσία του Μεξικού, ήταν εκείνοι που τελικά κατάφεραν να συλλάβουν τον «Ελ Τσάπο», κατά την διάρκεια επιδρομής σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο Λος Μότσις στην πολιτεία Σιναλόα, τη γενέτειρά του, τα ξημερώματα του Σαββάτου (9/1), κατά την οποία έχασαν την ζωή τους πέντε άτομα. Σύμφωνα μάλιστα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι ΗΠΑ δεν είχαν ανάμειξη στην επιχείρηση, η οποία «σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από το Μεξικό».

Ο «Ελ Τσάπο» θα επιστρέψει λοιπόν μετά από έξι μήνες στο Αλτιπλάνο, όπως δήλωσε η εισαγγελέας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου του Μεξικού, πριν ο καταζητούμενος μπει σε ένα ελικόπτερο με τις κάμερες να καταγράφουν.

Να σημειωθεί ότι ο 58χρονος βαρόνος είχε αποδράσει θεαματικά την 11η Ιουλίου από την φυλακή στο Αλτιπλάνο, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 90 χλμ. από την πόλη του Μεξικού, χάρη σε μια υπόγεια στοά μήκος 1,5 χλμ.