Βαθμολογία

«Έφυγε» η Άννα Συνοδινού

Φτωχότερο είναι από την Πέμπτη (7/1) το ελληνικό θέατρο… Η Άννα Συνοδινού άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 88 ετών σε ιδιωτική κλινική. Η σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός είχε αποκτήσει παγκόσμια φήμη κυρίως για τους ρόλους της σε αρχαίες τραγωδίες, έχοντας αφήσει το στίγμα της στην Επίδαυρο.

Παράλληλα, υπηρέτησε και τα κοινά και ως βουλευτής και ως υπουργός. Είχε γεννηθεί στις 21 Νοεμβρίου του 1927 στο Λουτράκι και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Από τους πρωταγωνιστικούς της ρόλους ξεχωρίζουν αυτοί σε «Αντιγόνη», «Ηλέκτρα», «Ανδρομάχη», «Ιφιγένεια», «Ελένη» καθώς και στην αρχαία κωμωδία «Λυσιστράτη». Παράλληλα, διέπρεψε και σε έργα Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, αλλά και ξένων, κυρίως του Σαίξπηρ.

Είχε λάβει μέρος σε πολλά ξένα φεστιβάλ, ενώ ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Θεάτρου του Εθνικού Κήπου (πρώην Βασιλικού Κήπου) και ιδρύτρια του Θεάτρου του Λυκαβηττού.

Δύο φορές τιμήθηκε με το θεατρικό έπαθλο Κοτοπούλη καθώς και με το Σταυρό Ευποιίας Ελλάδος, του Ιππότη του Ντάνεμπρο της Δανίας, του Ιππότη της Ιταλικής Λεγεώνας, με το μετάλλιο της Πόλεως των Αθηναίων και με το παράσημο του Κέδρου του Λιβάνου. Ήταν συγγραφέας και των βιβλίων «Πρόσωπα και προσωπεία» (1998) και «Αίνος στους Άξιους» (1999).

Επίσης, είχε εκλεγεί βουλευτής Α' Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 1974, 1977, 1981, 1985, 1989 και διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1977-1981) και δημοτική σύμβουλος Αθηναίων το 1987-1989 με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή» του Μιλτιάδη Έβερτ (8.945 σταυροί). Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα (11/1) στο Α’ Νεκροταφείο.