Βαθμολογία

«Οι δανειστές να καταλάβουν τις θυσίες του ελληνικού λαού»

Το ασφαλιστικό είναι το ζήτημα που «καίει» την κυβέρνηση εν όψει της επίσκεψης του κουαρτέτου και τη Δευτέρα (4/1) ο Γιώργος Κατρούγκαλος παρέδωσε στον Προκόπη Παυλόπουλο την πρόταση. Ο υπουργός Εργασίας παρέδωσε το σχέδιο με… χιούμορ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έφερα το “σώμα του εγκλήματος”».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε μήνυμα προς τους δανειστές, τονίζοντας ότι θα πρέπει να καταλάβουν τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός, συμπληρώνοντας: «Είναι ανάγκη να λάβουν υπόψη τους -και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου θα κάνω ό,τι μπορώ προς αυτή την κατεύθυνση- ότι το Ασφαλιστικό Σύστημα αποτελεί την καρδιά του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «το ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα. Δηλαδή, στηρίζεται στις εισφορές που έχουν καταβάλει χρόνια ολόκληρα εργοδότες, εργαζόμενοι, όλες τις εισφορές. Η όποια λύση δεν μπορεί παρά να ανταποκρίνεται προς αυτήν την αρχή.

Θέλω να πιστεύω -όχι απλώς να ελπίζω, να πιστεύω- ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που κι εκείνη αντιμετωπίζει αυτήν την κρίση, οι ελληνικές θέσεις θα γίνουν κατανοητές και οι θυσίες του Ελληνικού Λαού επίσης, θα γίνουν κατανοητές».

Από την πλευρά του, ο Γ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε σύμφωνος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «το κοινωνικό κράτος είναι στοιχείο της ταυτότητας της Ευρώπης και δεν πρέπει να χάσουμε την ταυτότητά μας. Έπειτα από 11 διαδοχικές μειώσεις συντάξεων στην Ελλάδα, πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα τέρμα».

Παράλληλα, εξέφρασε τη σιγουριά του ότι το σχέδιο της κυβέρνησης «μπορεί να βάλει ένα φρένο στην μακροχρόνια αυτή κρίση του ασφαλιστικού συστήματος με ένα δίκαιο κοινωνικά τρόπο».

Τέλος, αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, λέγοντας ότι έγιναν σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμπλήρωσε: «Θεωρώ πως είναι ένα κατ' εξοχήν εθνικό ζήτημα για το οποίο χρειάζεται συστράτευση στα πράγματα που μπορούμε να συμφωνήσουμε και νομίζω στον εξορθολογισμό και στην κοινωνική δικαιοσύνη μπορούμε».