Βαθμολογία

Αποκλεισμός οκτώ ετών σε Μπλάτερ και Πλατινί

«Βαριά» καμπάνα επιβλήθηκε στους Σεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί για την εμπλοκή τους στα σκάνδαλα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (21/12) η Επιτροπή Ηθικής της ΦΙΦΑ τους τιμώρησε με αποκλεισμό οκτώ ετών από κάθε αθλητική δραστηριότητα, καθώς έκρινε πως οι ισχυρισμοί τους για την πληρωμή του Μπλάτερ προς τον Πλατινί ύψους 2 εκατ. ελβετικών φράγκων ήταν αβάσιμοι. Συγκεκριμένα υποστήριξαν ότι για τη συγκεκριμένη πληρωμή υπήρχε προφορική συμφωνία, ωστόσο δεν μπόρεσαν να το αποδείξουν και εγγράφως.

«Ο κ.Μπλάτερ από τη θέση του προέδρου της FIFA, ενέκρινε την πληρωμή προς τον Μισέλ Πλατινί η οποία δεν έχει καμία νομική βάση στη γραπτή συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο αξιωματούχων στις 25 Αυγούστου 1999. Ούτε σε γραπτή δήλωση, ούτε στην προσωπική του ακρόαση ο κ.Μπλάτερ ήταν σε θέση να αποδείξει άλλη νομική βάση για την πληρωμή αυτή. Ο ισχυρισμός του της προφορικής συμφωνίας κρίθηκε ως μη πειστικός και απορρίφθηκε», τόνισε  ο δικαστής Χανς Γιοακιμ Έκερτ, επικεφαλής της Επιτροπής Ηθικής.

Ο Μπλάτερ καλείται, λοιπόν, να καταβάλει το ποσό των 50.000 ελβετικών φράγκων και ο Μισέλ Πλατινί 80.000, αμφότεροι ωστόσο έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση στην παραπάνω ποινή. Πάντως, ο Γάλλος παλαίμαχος άσος δεν έχει πλέον δικαίωμα να δηλώσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές της Ομοσπονδίας.