Βαθμολογία

Πολλά τα κενά σε ιατροδικαστές

Τις ελλείψεις ιατροδικαστών σε πολλές πόλεις της ελληνικής περιφέρειας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία, αναφερμενη και στις κοινωνικές προεκτάσεις που έχει το θέμα. Η ΕΙΕ γίνεται συχνά αποδέκτης παραπόνων ή και καταγγελιών από θύματα ή και συγγενείς θανόντων που βιώνουν δραματικές καταστάσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι ελλείψεις ιατροδικαστών σε πολλές επαρχιακές πόλεις και ειδικά στη νησιωτική χώρα, συνεπάγονται πολυήμερες καθυστερήσεις στις ταφές, με ότι αυτό συνεπάγεται σε συναισθηματικό επίπεδο για τους συγγενείς των θανόντων. Ενώ παράλληλα, οι οικογένειες καταγγέλλουν ότι καταβάλουν ιδιαίτερα σημαντικά ποσά για τη μεταφορά της σορού, τη στιγμή που οι ιατροδικαστικές πράξεις από δημόσιους λειτουργούς είναι δωρεάν.

Όμως και σε περιπτώσεις βιασμού, τα θύματα αναγκάζονται να κάνουν ολόκληρο ταξίδι αμέσως μετά το βιασμό (χωρίς να έχουν πλυθεί) καθώς πρέπει να μεταφέρουν στον ιατροδικαστή όλα τα στοιχεία. Το ίδιο συμβαίνει και σε περίπτωση ξυλοδαρμού, όπου το θύμα καλείται να κάνει σημαντικά έξοδα γιατί πρέπει να μεταφερθεί σε άλλη πόλη για να μπορέσει να καταγράψει τις βλάβες που υπέστη προκειμένου να δικαιωθεί.

Με βάση τις καταγγελίες ο πρόεδρος της ΕΙΕ Γρηγόρης Λέων σημειώνει ότι «είναι καιρός η Πολιτεία και ειδικά το υπουργείο Υγείας να δώσει μία λύση στο πρόβλημα. Μιλάμε για ελάχιστες θέσεις ιατροδικαστών, ειδικά στην ελληνική περιφέρεια. Είναι νομίζω εύκολα αντιληπτό ότι η ύπαρξη ενός ιατροδικαστή σε κάθε νομό είναι επιτακτική ανάγκη. Κανείς πλέον πολίτης δεν μπορεί να επιβαρύνεται με μεγάλα ποσά και επιπλέον πόνο για ένα αναφαίρετο δικαίωμά του».

health.in.gr