Βαθμολογία

«Θερμό» επεισόδιο Τουρκίας - Ρωσίας στο Αιγαίο

«Φουντώνει» και παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις η κόντρα ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία. Στις 8.30 της Κυριακής (13/12), ρωσικό αντιτορπιλικό άνοιξε πυρ κατά τουρκικού αλιευτικού σκάφους ανοιχτά της Λήμνου, καθώς φοβήθηκε τη σύγκρουση, όταν το δεύτερο δεν ανταποκρινόταν στα φωτεινά σινιάλα, ούτε επικοινωνούσε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αλλά και το ελληνικό, επιβεβαίωσαν το περιστατικό σημειώνοντας ότι έπλεαν σε διεθνή ύδατα, με τους Ρώσους να εξηγούν ότι προειδοποίησαν πριν ανοίξουν πυρ, καθώς το σκάφος είχε φτάσει σε απόσταση πλέον 600 μέτρων και φοβήθηκαν την πρόσκρουση.

Μετά τα πυρά, το τουρκικό αλιευτικό άλλαξε αμέσως πορεία, χωρίς, όμως, πάλι να επικοινωνήσει, πλέοντας κοντά του σε απόσταση 540 μέτρων. Πάντως, όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωσε, η απόσταση μεταξύ των δύο σκαφών δεν θα μπορούσε να προκαλέσει πλήγμα στο τουρκικό σκάφος από τα πυρά.

Μετά το περιστατικό, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ κάλεσε τον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο Αχμέτ Χακάμ Γκιουνές και του απηύθυνε «αυστηρή προειδοποίηση για τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες απερίσκεπτων ενεργειών της Άγκυρας απέναντι στο ρωσικό στρατιωτικό σύνταγμα που έχει σταλεί στη Συρία στο πλαίσιο των αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό κράτος», με τη ρωσική ανακοίνωση να εκφράζει επίσης «τη βαθιά ανησυχία της έναντι των προκλητικών πράξεων εκ μέρους της Τουρκίας όσον αφορά το ρωσικό αντιτορπιλικό Smetlivy. Είναι χάρη σε μια καλοτυχία που μπορέσαμε να αποφύγουμε μια τραγωδία».

Από πλευράς Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιφυλάχθηκε να μιλήσει για το περιστατικό όταν επικοινωνήσει με τους αλιείς και τόνισε ότι δεν θέλει να κλιμακωθεί η ένταση.