Βαθμολογία

Άνοιξαν οι κάλπες στη Σαουδική Αραβία για τις γυναίκες

Ιστορική ημέρα η 12η Δεκεμβρίου για τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας, που θα συμμετέχουν για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές ως ψηφοφόροι και υποψήφιες.

Από τις 7.00 ώρα Ελλάδας οι ψηφοφόροι ξεκίνησαν να εισέρχονται στο εκλογικό τμήμα στο κέντρο του Ριάντ για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε μία χώρα που ήταν η τελευταία στον κόσμο που αρνούνταν στις γυναίκες να ψηφίζουν και να είναι υποψήφιες σε εκλογές.

Ωστόσο εξακολουθούν να υπόκεινται σε αρκετούς περιορισμούς, όπως το ότι δεν έχουν δικαίωμα να μιλήσουν σε άντρες ψηφοφόρους, όπως και το γεγονός ότι είναι περιορισμένος ο αριθμός κέντρων καταγραφής για τις γυναίκες.

Στις εκλογές έχουν δηλώσει υποψηφιότητα 979 γυναίκες, ενώ 130.637 δηλώθηκαν για να ψηφίσουν, σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας. Ο αριθμός των ανδρών υποψηφίων φτάνει τους 5.938. Οι μισοί αξιωματούχοι θα αναδειχθούν από τις εκλογές, ενώ οι άλλοι μισοί θα επιλεγούν από τον βασιλιά. 

Όλοι διεκδικούν μια έδρα στα 284 δημοτικά συμβούλια, τα οποία είναι οι μόνες συνελεύσεις που αποτελούνται από αιρετούς αντιπροσώπους, οι οποίοι έχουν όμως περιορισμένες εξουσίες.

Να σημειωθεί ότι στο σαουδαραβικό βασίλειο ισχύει μια αυστηρή εκδοχή του Ισλάμ βάσει της οποίας οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα να οδηγούν και πρέπει να συνοδεύονται από έναν άνδρα όταν ταξιδεύουν ή πηγαίνουν στο σχολείο.