Βαθμολογία

Νέα έργα 6,3 εκατ. ευρώ για το 2016

Έμφαση στα έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, δίνει το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Λαρισαίων για το 2016. Το Τεχνικό Πρόγραμμα, που τέθηκε σε διαβούλευση προχθές και θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη, προβλέπει έργα (από ιδίους πόρους και ΚΑΠ) ύψους 6,3 εκατ. ευρώ.

Έργα όπως μεταξύ άλλων η οδοποιία, οι συντηρήσεις, ο οδοφωτισμός «με σκοπό» όπως τονίζει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δημ. Μαβίδης «να βελτιώσουμε την κατάσταση σε κέντρο και συνοικίες για να έρθει η πόλη "στα ίσα της" χωρίς να διστάσουμε να βάλουμε ιδίους πόρους και χωρίς να πάψουμε να παρακολουθούμε το νέο ΕΣΠΑ».

«Πρόθεσή μας» διευκρινίζει ο κ. Μαβίδης «είναι σε μια τριετία μετά και τα προβλήματα του περασμένου καλοκαιριού, να ολοκληρωθούν έργα όπως αυτά της οδοποιίας και με την πάροδο της 3ετίας να μείνουν μόνο οι συντηρήσεις».

Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν προχθές στην Επιτροπή Διαβούλευσης, προϋπολογίζονται έργα 11,1 εκατ. ευρώ αλλά στην «πραγματικότητα» τα νέα έργα είναι αυτά των 6,3 εκατ. ευρώ αν αφαιρεθούν και οι «ουρές» του ΕΣΠΑ από το 2015 όπως μεταξύ άλλων, η βιοκλιματική ανάπλαση του ιστορικού κέντρου .

Σε αυτά δεν θα πρέπει να λογισθούν και έργα ύψους 4,7 εκατ. ευρώ που ήδη έχουν δημοπρατηθεί φέτος εκ των οποίων άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες συνοικίες και άλλα δεν ξεκίνησαν ακόμη όπως έγινε με τις ασφαλτοστρώσεις (προϋπολογισμού 975.000 ευρώ). Αφού η επιβολή κανόνων στις τραπεζικές συναλλαγές, το περασμένο καλοκαίρι, είχε ως αποτέλεσμα να κηρυχθεί άγονος ο πρώτος διαγωνισμός ενώ για τον δεύτερο διαγωνισμό δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο προσυμβατικός έλεγχος.

Κατά τη δημοτική αρχή, δρόμοι, πεζοδρόμια και πεζόδρομοι «αφέθηκαν στην τύχη τους» εδώ και χρόνια και η συντήρησή τους «αποτελεί προτεραιότητα». Σε κάθε περίπτωση, κεντρικοί αλλά και περιφερειακοί δρόμοι σε πολλά τους σημεία έχουν καταστεί επικίνδυνοι για τους οδηγούς, όπως και σε «παγίδες» για τους πεζούς έχουν μετατραπεί αρκετά πεζοδρόμια.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και έργα όπως τα κρασπεδόρειθρα, οι ασφαλτοστρώσεις, οι συντηρήσεις πεζοδρόμων αλλά και οι συντηρήσεις σχολικών μονάδων χωρίς να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια για ενεργειακή αναβάθμιση και άλλων σχολικών συγκροτημάτων.

ΚΑΡΑΝΙΚΑ

Σε ό,τι αφορά τώρα στα υπόλοιπα έργα, από ιδίους πόρους, θα επισκευασθεί το κτίριο του Κληροδοτήματος Καρανίκα, απέναντι ακριβώς από το δημαρχείο με απώτερο σκοπό τη μεταστέγαση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας ενώ στο ισόγειο του Δημαρχείου, πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι λειτουργήσει Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Πολιτών που μεταξύ άλλων θα φροντίζει για την έκδοση εγγράφων μεταξύ των Δημοτικών Υπηρεσιών αντί οι συμπολίτες να αναζητούν έγγραφα από Υπηρεσία σε Υπηρεσία.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στο νέο ΕΣΠΑ θα επιχειρήσει η δημοτική αρχή να εντάξει και την οδό Βενιζέλου για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την υλοποίηση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που θα αφορά στη διαμόρφωση των όψεων καταστημάτων στη Βενιζέλου ενώ σχεδιάζεται επίσης και η πεζοδρόμησή της από την πλατεία Λαού έως και τη Φιλελλήνων.

Στο ΕΣΠΑ επίσης θα προταθεί η ένταξη έργων όπως η Τάφρος I1 ( αποτελεί συνέχεια του χειμάρρου «Νεμπεγλεριώτη της Νίκαιας) που μέσω συνοικιών καταλήγει στη Νέα Σμύρνη, το κονάκι του Αβέρωφ, η Β' φάση της τάφρου Χατζηχαλάρ, δικτύου ποδηλατοδρόμων κ.α.

ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΣ

Ξεχωριστό έργο αποτελεί η προμήθεια 8.000 φωτιστικών νέου τύπου (led) για την εξοικονόμηση ενέργειας στον φωτισμό οδών και πλατειών. Το έργο θα προταθεί να χρηματοδοτηθεί με δανεισμό ενώ η απόσβεση εκτιμάται πως θα επιτευχθεί σύντομα από την εξοικονόμηση ενέργειας.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (Β. ΚΑΚΑΡΑΣ)