Βαθμολογία

Βαθαίνει η κόντρα Ρωσίας - Τουρκίας

Όλο και περισσότερο στα άκρα οδηγείται η κόντρα ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την Τετάρτη (2/12) σε ειδική συνέντευξη Τύπου κατήγγειλε τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως ο ίδιος αλλά και ο γιος του Μπιλάλ συνεργάζονται με τους τζιχαντιστές όσον αφορά το λαθρεμπόριο πετρελαίου...

Συγκεκριμένα, παρουσίασαν στοιχεία για τη διαδρομή που ακολουθεί το πετρέλαιο από τη Συρία μέχρι την Τουρκία, προκαλώντας μάλιστα τους Τούρκους να αποδείξουν τη γνησιότητά τους.

Αναφορικά με τις απαντήσεις που έχει δώσει ο Ερντογάν επί του θέματος, στο ρωσικό υπουργείο σχολίασαν δηκτικά πως «ξέρουμε πόσο αξίζουν τα λόγια του Ερντογάν», μέσω του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ παρουσιάζοντας τα στοιχεία.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Αντόνοφ, η Τουρκία είναι ο βασικός αγοραστής του πετρελαίου που προέρχεται από το Ιράκ και τη Συρία.

«Παρουσιάζουμε στοιχεία για το πως γίνεται το λαθρεμπόριο πετρελαίου, ώστε να χρηματοδοτούνται τρομοκρατικές ομάδες», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος, σημειώνοντας πως η Μόσχα εξακολουθεί να λαμβάνει στοιχεία για το πώς η Τουρκία «κλέβει τους γείτονές της».

Όπως ανέφεραν οι Ρώσοι, η παράνομη διαδρομή του πετρελαίου ξεκινά από την Ανατολική Συρία και καταλήγει στο διυλιστήριο της Μπατμάν στην Τουρκία. Οι τρεις διαδρομές είναι: η δυτική που οδηγεί σε τουρκικά λιμάνια στη Μεσόγειο, η βόρεια, στο διυλιστήριο της Πάτμα, και η ανατολική, στο Καζρί.

«Έχουμε αναγνωρίσει τρεις βασικές διαδρομές. Από αυτές τις διαδρομές, υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, γίνεται η μεταφορά πετρελαίου στην Τουρκία, μέσω της Συρίας και του Ιράκ», επισήμανε ο Σεργκέι Ρουσκόι, επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.