Βαθμολογία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μάλι

Σοκαρισμένοι παραμένουν άπαντες στο Μάλι από την ένοπλη επίθεση σε ξενοδοχείο της πολυτελούς αλυσίδας Radisson στην πρωτεύουσα Μπαμακό το πρωί της Παρασκευής (20/11), όπου 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, προτού μέλη των ειδικών δυνάμεων του στρατού της χώρας, με τη συνεργασία μελών της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα (Minusma) και γαλλικών στρατευμάτων, εισβάλλουν στο κτίριο και σώσουν τους υπόλοιπους ομήρους.

Η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ έχει κηρυχθεί και τριήμερο πένθος. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε τόσο η τζιχαντιστική οργάνωση αλ Μουραμπιτούν όσο και η αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQIM).

«Σήμερα ο απολογισμός είναι υψηλός», δήλωσε ο πρόεδρος του Μαλί Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά σε τηλεοπτικό δίκτυο, ενώ πρόσθεσε ότι δύο από τους δράστες είναι νεκροί.

Παράλληλα, σε ομιλία του στο περιθώριο της συνόδου με τα κράτη της Ασίας στη Μαλαισία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την επίθεση στο Μαλί «μια ακόμη φοβερή υπενθύμιση της μάστιγας της τρομοκρατίας».

«Για μια ακόμη φορά αυτή η βαρβαρότητα απλώς ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση. Θα στηρίξουμε τον λαό του Μαλί καθώς προσπαθεί να εκδιώξουν τους τρομοκράτες από τη χώρα του και να ενισχύσει τη δημοκρατία», είπε μεταξύ άλλων ο Ομπάμα.