Βαθμολογία

Ο ΕΝΦΙΑ αύξησε τα έσοδα τον Οκτώβριο

Aύξηση σημείωσαν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω της καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανήλθαν στα 4,386 δισ. ευρώ από 4,196 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος για τον συγκεκριμένο μήνα.

Η εξέλιξη των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού δημιουργεί αισιοδοξία στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ το 2015. Η επίτευξη του στόχου είναι κρίσιμη για την εκτέλεση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας.

Τον ίδιο μήνα οι επιστροφές φόρου του δημοσίου προς τους ιδιώτες διαμορφώθηκαν σε 257 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 150 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς το δημόσιο κατά 600 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο είχε υπερβεί κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ γεγονός που οφειλόταν και στο ότι τον μήνα αυτόν έληγε η δεύτερη δόση για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος.

Newsroom ΔΟΛ