Βαθμολογία

Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά η δόση

Ως προϋπόθεση για να καταβληθεί η δόση των δισ. ευρώ στην Αθήνα, έθεσε την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων ο Πιέρ Μοσκοβισί μετά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου. Ωστόσο άφησε και μια χαραμάδα αισιοδοξίας για την συνέχεια.

Ο γάλλος Επίτροπος της Ε.Ε. επί των Οικονομικών, συνέδεσε επίσης το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους με την θετική αξιολόγηση των θεσμών στο ελληνικό πρόγραμμα. «Προέχει η πρώτη αξιολόγηση και μετά θα ασχοληθούμε με το θέμα του χρέους. Είναι όμως εφικτό και ρεαλιστικό» σημείωσε.

Ωστόσο διεμήνυσε ότι «επανέρχεται η εμπιστοσύνη» προς την Αθήνα.

Οπως είπε μάλιστα, διαπιστώνεται «διάθεση συνεργασίας» εκ μέρους της κυβέρνησης από τον Ιούλιο και εντεύθεν. Σημείωσε δε, ότι υπάρχει – ως εκ τούτου – και διάθεση για συμβιβαστική λύση στα ανοικτά θέματα που υπολείπονται, αφήνοντας χαραμάδα αισιοδοξίας στην ελληνική πλευρά για τα εκκρεμή θέματα.

«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ό,τι χρειάζεται στους Έλληνες για την επιτυχία του προγράματος. Μαζί οικοδομούμε την εμπιστοσύνη η οποία είναι απαραίτητη για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Είμαστε στο πλευρό της Αθήνας» δήλωσε ο Μοσκοβισί εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Οπως είπε ο κοινοτικός επίτροπος στην συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό τέθηκαν όλα τα ζητήματα ανάμεσα στα οποία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πρέπει να ολοκληρωθεί και το θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Μοσκοβισί εξερχομένου από το μέγαρο Μαξίμου

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ Τσίπρα και Μοσκοβισί, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που σχετίζονται με την Συμφωνία και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στο θέμα των κόκκινων δανείων, που έθεσε ο Πρωθυπουργός, ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μπορεί να βρεθεί λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για την οποία και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την βεβαιότητά τους ότι το θέμα θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς πριν το τέλος του χρόνου.

Ο Πιερ Μοσκοβισί μίλησε εξαιρετικά θετικά για την μέχρι τώρα συνεργασία της Ελλάδας με τους θεσμούς. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συνεννόηση στα ανοιχτά ζητήματα, καθώς και την ιδιαίτερη αισιοδοξία για την πορεία και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Μοσκοβισί: Αν δεν επιλυθούν οι εκκρεμότητες ως τη Δευτέρα θα είναι πιο δύσκολη η συμφωνία

Ο αρμόδιος για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική επίτροπος συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη. Ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στην τοποθέτησή του ο Πιερ Μοσκοβισί είπε πως υπάρχουν «τρία-τέσσερα θέματα προς διευθέτηση» εκτιμώντας ότι «σε πνεύμα συνεργασίας πιστεύω θα τα επιλύσουμε μέχρι την Δευτέρα» αναφερόμενος στο προγραμματισμένο Eurogroup.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι «εάν δεν επιλυθούν θα είναι πιο δύσκολη η συμφωνία».

Τόνισε ακόμη ότι έχει γίνει «πολλή δουλειά» ως τώρα για την πρώτη δέσμη προαπαιτούμενων, αλλά σημείωσε πως «χρειάζονται περισσότερα» για τη δεύτερη δέσμη. Ο Επίτροπος Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να τελειώσει η αξιολόγηση ως το τέλος του έτους.

Απέφυγε δε να αποσυνδέσει διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης από εκείνη της αξιολόγησης, χωρίς όμως να πει σαφώς ότι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση δεν θα εκταμιευθούν τα 10 δισ. για τις τράπεζες

Ως προς το θέμα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως ήδη έχει συσταθεί ειδική επιτροπή που θα διαμορφώσει άποψη και στρατηγική, και πως η κυβέρνηση θα πάρει τις γνώμες και από ξένους συμβούλους. «Υπάρχουν πάρα πολλές τεχνικές λύσεις» είπε, αισιοδοξώντας ότι η σχετική συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει πριν από τα Χριστούγεννα.

Πιο συγκρατημένος, ο κ. Μοσκοβισί είπε πως «θα τα συζητήσουμε όλα στην ώρα τους». Συμφώνησε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι επίλυσης και χρησιμοποίησε τον όρο «πολιτική αποδοχή» από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

iefimerida.gr