Βαθμολογία

Αριθμός ρεκόρ προσφύγων στην Ευρώπη

Mηνιαίο ρεκόρ καταγράφηκε σύμφωνα με τον ΟΗΕ τον μήνα Οκτώβριο σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, καθώς 218.394 άνθρωποι έφτασαν στην Γηραιά Ηπειρο από τη θάλασσα.

Πρόκειται για έναν αριθμό που δεν έχει προηγούμενο καθώς μέσα σε ένα μήνα έφτασαν στην Ευρώπη τόσοι πρόσφυγες όσοι συνολικά το 2014. Ο αριθμός αφίξεων στην Ελλάδα ήταν 210.265 και στην Ιταλία 8.129, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Μόνο φέτος 3.440 έχουν πνιγεί ή έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενοι στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη, αναφέρει η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ. Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση αναφέρει ότι περισσότερα από 400 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ταξιδεύοντας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 744.175 έφθασαν στις ευρωπαϊκές ακτές, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων σε ελληνικά νησιά όπως η Λέσβος και η Σάμος.

Την Τετάρτη το πρωί αναχωρούν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι πρώτοι πρόσφυγες με προορισμό το Λουξεμβούργο. Πρόκειται για τους πρώτους 30 πρόσφυγες που μετεγκαθίστανται από την Ελλάδα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Συγκεκριμένα, θα ταξιδέψουν στο Λουξεμβούργο 6 οικογένειες με μικρά παιδιά (μεταξύ αυτών και παιδιά με ειδικές ανάγκες), από τους οποίους οι τέσσερις οικογένειες είναι από τη Συρία και οι δύο από το Ιράκ.

Στην τελετή που θα προηγηθεί της μετεγκατάστασης θα παραστούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Η αναχώρηση θα γίνει στις 8.30 το πρωί με πτήση της Aegean με προορισμό τις Βρυξέλλες και από εκεί οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν στο Λουξεμβούργο με λεωφορείο. Στο ταξίδι θα συνοδεύονται από εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ