Βαθμολογία

Tελευταία ευκαιρία για τα αδήλωτα εισοδήματα

Με αργό βηματισμό, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις, προχωρά η κυβέρνηση στην κατάρτιση του περιουσιολογίου. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ανέφερε γενικόλογα το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύνταξης του.

Γνωστοποίησε μόνο ότι πριν την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου θα κατατεθεί έτερο (μέσα σε έναν έως δύο μήνες) το οποίο θα δίνει την δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού και τα εσωτερικού να τα δηλώσουν προκειμένου να τα νομιμοποιήσουν.

«Θέλουμε να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία σε όσους πολίτες έχουν χρήματα σε τραπεζικά ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού και δεν τα έχουν δηλώσει, κάτι που δεν τους τιμά, να το κάνουν» δήλωσε το κυβερνητικό στέλεχος στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκου Νικολόπουλου.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι σχετικές διατάξεις να είναι ελκυστικές ώστε να έχουν αποτέλεσμα αλλά και να μην είναι χαριστικές ώστε να επιβραβεύουν φαινόμενα όπως το ξέπλυμα χρήματος.

«Δεν είναι σαφές ακόμα αν θα υπαχθούν όλες οι υποθέσεις σε ενιαίο φορολογικό συντελεστή, ποια θα είναι τα κίνητρα και αν οι ενδιαφερόμενοι απαλλαχθούν από τις ποινές, διαφορετικά οι κυρώσεις θα είναι σοβαρότατες» διευκρίνισε.

Στο ίδιο καθεστώς γνωστοποίησε θα υπαχθούν και τα εμβάσματα του εξωτερικού αλλά και οι λίστες (Λαγκάρντ). Ο κ. Αλεξιάδης παραδέχθηκε ότι δεν είναι περήφανος για την πορεία των ελέγχων των λιστών.

Επανέλαβε ότι μέσα στο 2016 θα υπάρξει επιτάχυνση των ελέγχων σε πολιτικά πρόσωπα και ΜΜΕ για τα οποία, είπε, θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που αν και έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου οι έλεγχοι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα ή καρκινοβατούν.

thetoc.gr