Βαθμολογία

200 μακροχρόνιοι άνεργοι επιδοτήθηκαν

Σε σύνολο 12.000 περίπου μακροχρόνια ανέργων (περισσότερο από 12 μήνες) στη Μαγνησία, δεν ξεπερνούν τα 200 περίπου άτομα, οι άνεργοι στους οποίους από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο, δόθηκε το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ το μήνα.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα εγχείρημα που υποτίθεται ότι έπρεπε να βοηθάει τους ανέργους, που βρίσκονται χωρίς δουλειά για χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών, ωστόσο αποδείχτηκε «γράμμα κενό» καθώς από τα κριτήρια που τίθενται οι περισσότεροι εξαιρούνται μόλις φτάσουν στα γκισέ του ΚΠΑ ΟΑΕΔ για να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις που χρειάζονται.

Είναι τέτοιοι οι όροι χορήγησής του, που ουσιαστικά σχεδόν εκατοντάδες πολίτες, που έμειναν άνεργοι και αδυνατούν να βρουν εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, βρίσκονται κυριολεκτικά αβοήθητοι. Απλώς έχουν καταγραφεί στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και διαθέτουν την ανάλογη κάρτα ανεργίας. Επί της ουσίας, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μακροχρόνια άνεργοι, με συνέπεια να χάνουν ένα επίδομα, που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να καλύψουν ορισμένες βασικές ανάγκες για χρονικό διάστημα έως και 12 μήνες επιπλέον, είναι η ίδια η... ανεργία.

Στις διατάξεις που έχουν θεσμοθετηθεί, υπάρχει το όριο της χορήγησης επιδότησης από τον ΟΑΕΔ, που δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 400 ημέρες ασφάλισης σε βάθος τετραετίας. Ενας άνεργος όμως που για παράδειγμα, πήρε το 2013 επίδομα ανεργίας για όλο το έτος, έχει ήδη καλύψει 300 ημέρες επιδότησης.

Αν όμως βρέθηκε ξανά στην ανεργία και το 2015, δεν θα μπορέσει να λάβει ούτε το σύνολο της βασικής επιδότησης ανεργίας, γιατί του απομένει επιδότηση ασφάλισης για άλλες 100 ημέρες, δηλαδή για άλλο ένα τετράμηνο. Αρα ούτε λόγος για χορήγηση του πρόσθετου επιδόματος των μακροχρόνια ανέργων.

Συνολικά το Σεπτέμβριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν σε 19.603 άτομα, από τα οποία τα 18.529 στη χερσαία Μαγνησία και 1.074 στις Βόρειες Σποράδες.

Εξάλλου στοσύνολο των 18.529 συνολικά ανέργων στη χερσαία Μαγνησία, οι 16.158 άνεργοι είναι στο δήμο Βόλου. Από αυτούς οι 14.840 άνεργοι αναζητούν εργασία, ενώ υπάρχουν επίσης 1.403 άτομα που είναι καταγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ στα μητρώα ανεργίας θέλοντας είτε να συγκεντρώσουν μόρια για διάφορους διαγωνισμούς είτε για να διεκδικήσουν διάφορες απαλλαγές.

Παραμένουν εκτός εργασίας

Στο μεταξύ κατά 3,2% αυξήθηκε το ποσοστό των μακροχρόνιων ανέργων σε επίπεδο Θεσσαλίας το δεύτερο τρίμηνο του 2015 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Στην ηλικιακή ομάδα 15 - 24 ετών παρουσιάζεται ανεργία που φτάνει το 52%, από 59,2% που ήταν το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα υψηλή όμως είναι η ανεργία που καταγράφεται στην ηλικιακή κατηγορία 25 - 29 ετών (40%), ενώ στο 25,5% βρίσκεται η ανεργία στην κατηγορία 30 - 44 ετών, που θεωρείται ότι καλύπτει ένα σημαντικό μέρος από το παραγωγικό δυναμικό της χώρας.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι από το σύνολο όσων έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το 19% είναι άνεργοι. Το ίδιο ισχύει και για το 27,5% όσων είναι πτυχιούχοι ανώτατης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, το 29,5% όσων έχουν απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης και το 32% εκείνων που έχουν απολυτήριο μέσης τριτάξιας εκπαίδευσης. Σε επίπεδο περιφερειών η Θεσσαλία όσον αφορά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 κατατάσσεται περίπου στη μέση του πίνακα, ενώ το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Ελλάδα (29,9%) με την Κεντρική Μακεδονία να ακολουθεί με ποσοστό 29,4%.

Επίσης είναι χαρακτηριστικό όπως εξηγούσαν συνδικαλιστικά στελέχη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι στους δύο από τους τρεις τομείς παραγωγής, η απασχόληση συνεχίζει να κινείται πτωτικά, γεγονός που σημαίνει ότι περιορίζονται οι θέσεις απασχόλησης.

Ειδικότερα καταγράφεται σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, μείωση θέσεων απασχόλησης κατά 1,1% στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, μείωση κατά 3,7% στον αριθμό των απασχολούμενων στο δευτερογενή τομέα παραγωγής και αύξηση κατά 1,2% στον τριτογενή τομέα παραγωγής, που εμπεριέχει το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών, άρα και τον τουριστικό τομέα.

ΕΦΗΜ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ