Βαθμολογία

Με τις παρελάσεις κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 28η

Με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και τις μαθητικές στην Αθήνα και στην υπόλοιπη χώρα κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Στη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση έδωσαν το παρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, καθώς και σύσσωμη η πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία.

«Το παλλαϊκό "Όχι" της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης για το έθνος των Ελλήνων, ιδίως υπό τις σημερινές κρίσιμες περιστάσεις για τον τόπο και τον λαό μας. Πρωτίστως δε μας εμπνέει ως προς το ότι η Δημοκρατία, και η δίδυμη αδελφή της η ελευθερία, συνθέτουν διαχρονικώς την συλλογική μας συνείδηση, της οποίας βασικά συστατικά είναι η παιδεία και το θάρρος. Μ’ αυτά τα ιστορικά μας εφόδια και με αρραγή ενότητα έχουμε χρέος να επιδιώξουμε και να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους, κυρίως δε να υπερασπισθούμε τον άνθρωπο, το κράτος δικαίου και την κοινωνική δικαιοσύνη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά, έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, στην παρέλαση συμμετείχαν Κύπριοι ανάπηροι πολέμου του 1974, μαζί με Βορειοελλαδίτες αγωνιστές της ΕΛΔΥΚ. Στο πλαίσιο αυτό έδωσε το παρών και ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Πάντως, δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, εμφανίστηκε ενοχλημένος για την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων στη μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας την Τρίτη (27/10).

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι υπεύθυνοι αξιωματικοί της Αστυνομίας, είχαν ζητήσει άδεια από τον υπουργό για να τοποθετήσουν δέκα μέτρα κάγκελα μπροστά στην εξέδρα των επισήμων, αλλά κάποιοι αυθαίρετα επιμήκυναν κατά πολύ το καγκελόφρακτιο κομμάτι, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν την δυσφορία των συγγενών που ήθελαν να δουν την παρέλαση των παιδιών τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει ζητήσει εξηγήσεις από τους αρμοδίους, ενώ η στρατιωτική παρέλαση έγινε χωρίς κιγκλιδώματα.

Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκαν και οι μαθητικές παρελάσεις στην Αθήνα. Στην παρέλαση συμμετείχαν φέτος όλα τα σχολεία της Α' Αθηνών, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, με τον σημαιοφόρο τους και πέντε παραστάτες το καθένα, καθώς επίσης και το σώμα Ελλήνων Προσκόπων και Οδηγισμού και ομάδα των Special Olympics.

Το παρών έδωσε ο υπουργός Παιδιείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος επιθεώρησε και το στρατιωτικό άγημα, ενώ κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

«Εύχομαι του χρόνου να δούμε το φως της ανάπτυξης», δήλωσε ο Ν. Φίλης.

Παρών ήταν φυσικά και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, που δήλωσε: «H σημασία του αντιφασιστικού αγώνα είναι πάλι επίκαιρη. Η ενότητα και ο ενθουσιασμός που επέδειξε σύσσωμος ο ελληνικός λαός το 1940 είναι παράδειγμα για την σημερινή κρίσιμη περίοδο».