Βαθμολογία

Ολάντ: «Η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα»

Τη δέσμευση ότι η Γαλλία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας έδωσε ο Φρανσουά Ολάντ στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια με την κρίση και χρειάζεται κουράγιο και θάρρος για να διαπραγματευτούμε για άλλη μια φορά με την Ευρώπη για το πρόγραμμα το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης. Μετά την κρίσιμη φάση που ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσει να τη στηρίζει», ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Παράλληλα, δήλωσε συγκινημένος από τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε η ελληνική πολιτεία, τονίζοντας πως η παρουσία του στη χώρα «αποτελεί την μαρτυρία των κοινών μας αξιών και των αξιών που πρέπει να προβάλλουμε στην Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο Φρ. Ολάντ σημείωσε ότι «πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά στους πρόσφυγες αλλά και αλληλεγγύη στην Ελλάδα που υποδέχεται αυτούς τους ανθρώπους και βεβαίως να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», για να επισημάνει ότι η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα στη δοκιμασία της διαχείρισης της ροής προσφύγων. «Είναι θέμα υποδοχής, ανθρωπιάς, αλλά βεβαίως είναι και θέμα ασφάλειας», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, μιλώντας για το θέμα των επενδύσεων, ανέφερε: «Η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια, αλλά χρειάζονται και πράξεις. Ήρθα με Γάλλους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Πέρα από τη δημοσιονομική πειθαρχία, η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο μία αγορά και ένα κοινό νόμισμα. Η Ευρώπη είναι κοινές αξίες, είναι δημοκρατία, είναι ανάπτυξη. Και αυτές τις ιδέες θέλουμε να προωθήσουμε, αυτή την Ευρώπη θέλουμε. Ακριβώς γι' αυτό τον λόγο μπήκε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μπει σε μία τέτοια κοινότητα αξιών».

Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων ότι «η δημιουργική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας παίρνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που αφορά το μέλλον της Ευρώπης που βρίσκεται σε ένα στρατηγικό δίλημμα και σε ένα σταυροδρόμι».

Και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αρχές και αξίες. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, που βρίσκονται είτε σε επίπεδο κυβερνητικό είτε σε επίπεδο κοινωνικών κινημάτων και θέλουν την ενωμένη Ευρώπη των αξιών, την Ευρώπη που θα επιστρέψει στην κοινωνική συνοχή και στη Δημοκρατία, πρέπει να δώσουν έναν κοινό αγώνα».

Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι το μήνυμα της παρουσίας εδώ σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευθεί η Δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη και να ακολουθήσουμε από κοινού αυτόν τον δύσκολο αγώνα για τις επόμενες γενιές, που δικαιούνται να ζήσουν σε μία Ευρώπη καλύτερη από αυτή που έχουμε φτιάξει μέχρι σήμερα».