Βαθμολογία

Χιλιάδες άνθρωποι στις στέγες στις Φιλιππίνες

Με κάθε μέσο και με όλες τις δυνάμεις τους οι αρχές στις Φιλιππίνες, έχοντας για βοήθεια και τους εθελοντές, προσπαθούν να διαχειριστούν την καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Κοπού, που είχε ως συνέπεια τις καταρρακτώδεις βροχές σε τρεις οροσειρές.

Μέχρι στιγμής δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ένας 14χρονος στη Μανίλα από την πτώση δένδρου στο σπίτι του και μία 62χρονη από την κατάρρευση τοίχου του σπιτιού της στην επαρχία Ζαμπάλες, ωστόσο την ίδια ώρα χιλιάδες είναι εκείνοι που περιμένουν στις στέγες των σπιτιών τους για διάσωση, με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας να μην διαθέτει όμως παραπάνω από δέκα συνεργεία.

Σύμφωνα με τον Νάιτζελ Λόντοκ, αναπληρωτή διευθυντή της περιφερειακής υπηρεσίας πολιτικής ασφάλειας, 70 χωριά είναι κάτω από το νερό. «Η στάθμη των νερών ανεβαίνει γρήγορα και υπάρχουν άνθρωποι στις στέγες των σπιτιών. Το βάθος του νερού είναι πάρα πολύ μεγάλο για τα φορτηγά του στρατού, ενώ οι διασώστες προσπαθούν να φτάσουν τους εγκλωβισμένους με φουσκωτές βάρκες», δήλωσε.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως περίπου 19.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε προσωρινά κέντρα υποδοχής, σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία για τη διαχείριση των καταστροφών.