Βαθμολογία

Τη Μελίνα Μερκούρη τιμά η Google

Στις 18 Οκτωβρίου του 1920 ήρθε στη ζωή η Μελίνα Μερκούρη, μία γυναίκα σύμβολο για το ελληνικό θέατρο και τον κινηματογράφο, που κατάφερε να μείνει στη συνείδηση του κόσμου με το μικρό της όνομα.

Με αφορμή την 95η επέτειο από τη γέννησή της, η Googleτιμά τη μνήμη της με το doodleτης Κυριακής (18/10), όπου το σκίτσο του προσώπου της Ελληνίδας ηθοποιού και πολιτικού απεικονίζεται μπροστά από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Η Μερκούρη, που καταγόταν από σπουδαία οικογένεια πολιτικών και διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (όπως είχε τονίσει και ο Ανδρέας Παπανδρέου, «άντεξε» και στους 16 ανασχηματισμούς κυβέρνησης που έκανε), αφιερώθηκε με πάθος στον αγώνα για την επιστροφή των γλυπτων του Παρθενώνα.

Από την άλλη, το κορυφαίο βραβείο στην καριέρα της στον κινηματογράφο ήταν για την πρώτηςγυναικεία ερμηνεία στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ είχε επίσης μία υποψηφιότητα για Όσκαρ για το «Ποτέ την Κυριακή» (Never on Sunday), το οποίο έχασε από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, το 1960. Η συγκεκριμένη ταινία πάντως που την έκανε και διάσημη σε όλο τον κόσμο, όπως επίσης και τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, απέσπασε το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού.

Το ντεμπούτο της το έκανε με το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το «Στέλλα με τα κόκκινα γάντια», που στην ταινία είχε τον τίτλο «Στέλλα» (1955) και ήταν η μόνη που έκανε η Μερκούρη με ελληνική παραγωγή (Καραγιάννης Καρατζόπουλος)