Βαθμολογία

Πάνω από 400 οι θάνατοι από επιδημία ιλαράς στο Κονγκό

Σε 428 ανθρώπους έχει στοιχίσει τη ζωή τους η επιδημία ιλαράς, που έχει ξεσπάσει στο νοτιοανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, περίπου 30.000 από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς έχουν μολυνθεί, ενώ από τα μέσα Αυγούστου έχουν καταγραφεί πάνω από 100 θάνατοι και 10.000 νέα κρούσματα.

Από την πλευρά του ο ΟΗΕ έχει δεσμευτεί ότι θα δαπανήσει 2,4 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της επιδημίας στην περιοχή που άλλοτε ήταν γνωστή ως επαρχία Κατάνγκα και πρόσφατα διαιρέθηκε σε τέσσερις επαρχίες.

Πάντως αυτό το ποσό δεν επαρκεί για τις ανάγκες στην περιοχή, όπως σημείωσαν ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ το κακό οδικό δίκτυο και οι ανεπαρκείς υπηρεσίες υγείας στην περιοχή δυσχεραίνουν σημαντικά τις προσπάθειες εμβολιασμού.

Η επιδημία είναι η χειρότερη στη χώρα μετά την περίοδο 2010-2011, όταν 1.085 άνθρωποι είχαν πεθάνει και 77.000 είχαν μολυνθεί στην Κατάνγκα από την ιλαρά. Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να έχει θανατηφόρες επιπλοκές όπως διάρροια, αφυδάτωση, μόλυνση του αναπνευστικού και εγκεφαλίτιδα. Το ποσοστό θνησιμότητάς της μπορεί να φθάσει ακόμη και το 20% σε φτωχές χώρες, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, παρότι ο εμβολιασμός ενός παιδιού στοιχίζει μόλις 1 δολάριο.