Βαθμολογία

Οι μαθητές στερούνται πλέον και τα βασικά

Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα παιδιά, καθώς στερούνται πλέον ακόμη και τα βασικά: Οι μισοί μαθητές που φοιτούν σε σχολεία ιδιαίτερα ευπαθών περιοχών αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ το 21% είναι καταδικασμένα στην πείνα.

Αιτία τα ολοένα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας. Πιο συγκεκριμένα, σε ποσοστό 64% των οικογενειών ο ένας γονιός δεν είχε εισόδημα, ενώ μία στις δέκα οικογένειας (15%) δεν είχε απολύτως καμία πηγή εισοδήματος.

Αυτά είναι μόνον μερικά από τα –ανησυχητικά – στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος «Διατροφή» τη περυσινή σχολική χρονιά. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σίτισης και προώθησης της υγιεινής διατροφής, που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis και επικεντρώνεται σε σχολεία κοινωνικοοικονομικά ευάλωτων περιοχών της χώρας.

«Οι μειώσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο μέσο οικογενειακό εισόδημα ξεπερνούν το 33%. Σε συνδυασμό με τις περικοπές δαπανών στην υγεία και την παιδεία, οι οποίες πλησιάζουν επίσης το 33%, έχουν οδηγήσει το 36% του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με δραματικές επιπτώσεις στη ζωή της μέσης ελληνικής οικογένειας και ιδίως των οικογενειών που διαβιούν σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση», ανέφερε η κ. Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.

Οι επιπτώσεις είναι τραγικές, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς εκείνα τα παιδιά που πεινάνε κάνουν περισσότερες απουσίες από το σχολείο ή διακόπτουν τη φοίτηση , ενώ το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζουν συχνά από το σχολείο για λόγους υγείας ανέρχεται σε 18% για τις επισιτιστικά ανασφαλείς οικογένειες, έναντι 8% των παιδιών που προέρχονται από σιτιστικά ασφαλείς οικογένειες.

«Αντιστοίχως, οι μαθητές επισιτιστικά ανασφαλών οικογενειών δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν στο σχολείο, σε ποσοστό 24% έναντι 13%, και να αποδώσουν στα μαθήματά τους, σε ποσοστό 22% έναντι 10%. Το πρόβλημα, πέρα από τα θέματα υγείας, μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική υποβάθμιση και συρρίκνωση, η οποία επιβαρύνει επιλεκτικά τις πιο ευάλωτες κοινωνικο-οικονομικά πληθυσμιακές ομάδες,με τεράστιες μακροπρόθεσμες συνέπειες για το μέλλον της χώρας», πρόσθεσε η κ. Λινού κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο του διεθνούς εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής (16/10) και της Παγκόσμίας Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας (17/10).

Σημειώνεται δε, ότι ο εκτιμώμενος αριθμός μαθητών οι οποίοι διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας ανέρχεται σε 452.000, με βάση στοιχεία του 2014. Ο αριθμός αυτών που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα υψηλή επισιτιστική ανασφάλεια ανέρχεται σε 222.000. Ένας στους έξι μαθητές αντιμετωπίζει προβλήματα σωματικής υγείας και ένας στους τέσσερις, προβλήματα συναισθηματικής υγείας.

Το πρόγραμμα «Διατροφή»

Το πρόγραμμα, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, υλοποιείται για πέμπτη συνεχή σχολική χρονιά, έχοντας διαθέσει από το 2012 συνολικά περισσότερα από 11 εκατομμύρια γεύματα, σε 450 περίπου σχολεία και 75.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

Την τρέχουσα σχολική χρονιά ξεκινά την εβδομάδα που διανύουμε σε 100 σχολεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Θράκης, σιτίζοντας καθημερινά 7.500 μαθητές.

Το ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι στο πρόγραμμα έχουν αιτηθεί να ενταχθούν 2.032 σχολεία από όλη τη χώρα. Ο αριθμός αυτός, που αντιστοιχεί στο 16% των δημοσίων σχολείων της Ελλάδας και περίπου σε 250.000 μαθητές, αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο της κρισιμότητας της κατάστασης.

Υπογραμμίζεται ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΤ), δωρητής του Προγράμματος από την έναρξή του, ενισχύει φέτος το πρόγραμμα «Διατροφή» με δωρεά συνολικού ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτό το ποσό, το ένα εκατομμύριο διατίθεται άμεσα για τις ανάγκες του προγράμματος, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της δωρεάς θα δοθεί με τη μέθοδο των συμπληρωματικών κονδυλίων (matching funds).

Δηλαδή, το ΙΣΤ θα παρέχει δωρεά ίσης αξίας για κάθε 100.000 ευρώ που θα συγκεντρώσει το Ινστιτούτο Prolepsis από άλλους δωρητές για τους σκοπούς του προγράμματος.

ΤΑ ΝΕΑ