Βαθμολογία

Ο Πάπας συναντήθηκε με ζευγάρι ομοφυλοφίλων στις ΗΠΑ

Σε μία προσπάθεια να κρατήσει αποστάσεις από την Κιμ Ντέιβις, την υπάλληλο του Κεντάκι που αρνήθηκε να εφαρμόσει το νόμο και να εκδώσει πιστοποιητικό γάμου για ομόφυλα ζευγάρια, το Βατικανό ανακοίνωσε ότι οι μόνοι που δέχθηκε σε «ακρόαση» ο Πάπας στην Ουάσινγκτον ήταν ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων: έναν Αργεντίνο, πρώην μαθητή του και τον σύντροφό του.

Στις 23 Σεπτεμβρίου ο Πάπας συναντήθηκε με τον Γιάγιο Γκράσι, έναν 67χρονο Αργεντίνο που είναι εγκατεστημένος στις ΗΠΑ, και τον επί 19 χρόνια σύντροφό του Ιβάν Μπάγκους. Παρούσες στη συνάντηση αυτή, που διήρκησε 15 λεπτά, ήταν και τρεις γυναίκες. Την αποκάλυψη που έκανε ο ίδιος ο Γκράσι επιβεβαίωσε το Βατικανό.

Ο Γκράσι είχε γνωρίσει τον Πάπα Φραγκίσκο όταν εκείνος δίδασκε λογοτεχνία και ψυχολογία σε ένα λύκειο της Αργεντινής, τη δεκαετία του 1960. Δάσκαλος και μαθητής παρέμειναν σε επαφή και τα επόμενα χρόνια.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι με συνάντησε ενώ ήξερε ότι είμαι ομοφυλόφιλος και είχαμε μια πολύ συγκινητηική συζήτηση» είπε ο 67χρονος. Τόσο ο ίδιος όσο και ο σύντροφός του ανήρτησαν βίντεο από τη συνάντηση αυτή στις σελίδες τους στο Facebook.

Μάλιστα, ο Πάπας Φραγκίσκος φαίνεται ότι γνωρίζει τον Ιβάν Μπάγκους, ανταλλάσσει μαζί του θερμή χειραψία και συζητούν ότι έχουν συναντηθεί παλαιότερα στη Ρώμη. Στο τέλος της συζήτησης, ο Πάπας αγκαλιάζει και τους δύο άνδρες και τους φιλάει στο μάγουλο.

Μάλιστα, βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο δείχνει τον Γκράσι να αγκαλιάζει τον Πάπα και να τον συστήνει στον σύντροφό του, καθώς και σε μία γυναίκα από την Αργεντινή και μερικούς Ασιάτες φίλους.

Νωρίτερα, το Βατικανό είχε σπεύσει να επισημάνει ότι στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Πάπας με την Ντέιβις δεν έγινε συζήτηση πάνω στις θέσεις της Ντέιβις και ότι η συνάντηση δεν σημαίνει ότι υποστηρίζει τις πρακτικές της. Η υπόθεση Ντέιβις θεωρείται ότι έβλαψε τον Πάπα, του οποίου το ταξίδι στις ΗΠΑ είχε προκαλέσει θετικές εντυπώσεις.

Η Κιμ Ντέιβις είχε γίνει το νέο πρόσωπο της μάχης στις ΗΠΑ για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, αρνούμενη να επικυρώσει γάμους γκέι ζευγαριών στο δήμο που εργαζόταν παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η ίδια, μέλος προτεσταντικής εκκλησίας, είχε δικαιολογήσει την στάση της επικαλούμενη τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις. Τελικά, είχε περάσει πέντε ημέρες στη φυλακή για περιφρόνηση δικαστηρίου.

Newsroom ΔΟΛ