Βαθμολογία

«Η ΑΕΛ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανέναν»

Πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής, η προγραμματισμένη Συνέντευξη Τύπου του νέου ιδιοκτήτη των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΛ, κυρίου Αλέξη Κούγια, στα γραφεία της ομάδας.

Ο κύριος Κούγιας, αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα ζητήματα, ενώ όπως είπε, θέλει να είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους δημοσιογράφους της πόλης, αλλά και τον κόσμο της ομάδας και για αυτόν τον λόγο προχώρησε σε αυτήν την κίνηση.

Του Γιώργου Μητσιούλη

Ο νέος μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ, μίλησε σχετικά με την εποχή Πηλαδάκη, τον αγώνα που έδωσε για να αποκτήσει το πακέτο των μετοχών, αλλά και την ανάδειξη ταλέντων, προερχόμενων από τον Νομό, τα οποία όπως είπε θέλει να αποκτήσει η ομάδα. Επιπλέον, έκανε λόγο για τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, κ. Πλεξίδα, ενώ έκλεισε αναφερόμενος στην αδειοδότηση της ομάδας, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα ανάμεσα στους οργανωμένους οπαδούς.

Αναλυτικά όλα όσα είπε:

«Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση. Γνωρίζω πως είναι δύσκολη ώρα, αλλά δυστυχώς αυτήν η ώρα με βόλευε. Έκανα αυτήν την Συνέτευξη Τύπου, επειδή την προηγούμενη φορά που συναντηθήκαμε, κάποιοι από εσάς εκφράσατε παράπονα και θέλατε να κάνετε ερωτήσεις. Κατανοώ τα παράπονά σας, επειδή γνωρίζω το τι είναι η ΑΕΛ στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και στην ζωή της πόλης.

Είμαι εδώ για να τοποθετηθώ και να απαντήσω στις ερωτήσεις σας. Αυτήν η Συνέντευξη Τύπου, είναι στα πλαίσια της φιλοσοφίας, ότι όλα θα είναι διάφανα και δεν θα υπάρχει κανένα σκοτεινό σημείο, ούτως ώστε να μην δίνεται η δυνατότητα σε κανέναν κακοπροαίρετο, να κάνει λάθος παρερμηνείες. Στην Λάρισα, ελπίζουμε να έχουμε περισσότερες χαρές, παρά λύπες. Τα τελευταία χρόνια, το διοικητικό κομμάτι της ομάδας, έχει σκεπάσει το ποδοσφαιρικό. Χθες, επιβεβαιώθηκε και η αγορά των μετοχών, από μια εταιρία που ελέγχεται από εμένα σε ποσοστό 99,75%. Θέλω να σας πω, ότι το επικοινωνιακό κομμάτι, είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Για αυτό μέχρι στιγμής δεν επέλεξα κάποιον ως υπεύθυνο Τύπου. Θα ήθελα, να είναι ο κύριος Καλογιάννης, ο οποίος όμως για λόγους δεοντολογίας, δεν δέχτηκε.

Στο γεύμα που σας παρέθεσα, σας κάλεσα να μου υποδείξετε κάποιον, αλλά δεν μου υποδείξατε. Θέλω λοιπόν από εσάς να μου υποδείξετε κάποιον για υπεύθυνο Τύπου, επειδή χωρίς ένα τέτοιο πόστο, όσο ικανός να είναι αυτός που διοικεί, σίγουρα θα αποτύχει. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις, τόσο συχνότερες είναι οι αποτυχίες από τις επιτυχίες. Θέλω εκ προοιμίου να σας πω ότι χρειαζόμαστε αμέριστα την βοήθειά σας. Εάν αυτό δεν γίνει αποδεκτό, δεν θα έχουμε αυτό που λέμε την καλή αρχή. Η δουλειά σας, είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία, επειδή πρόκειται για ένα εγχείρημα που ξεκινάει αυτήν την στιγμή. Η ΑΕΛ, προέρχεται από μια τεράστια επιτυχία της εποχής Πηλαδάκη και παράλληλα μια τεράστια αποτυχία.

Αναφορά στην εποχή Πηλαδάκη

Δεν είναι εύκολο να ξανακάνει η ομάδα τέτοιες διαδρομές, όπως επί εποχής Πηλαδάκη, δηλαδή να ξαναρθούν στην Λάρισα τόσα λεφτά με τέτοια οικονομική συγκυρία. Χτίστηκε αυτό το αριστούργημα, το γήπεδο μας. Πέρασαν κι άλλοι επιτυχημένοι διοικητικοί, όπως η οικογένεια Καντώνια, που έφερε ένα Πρωτάθλημα, ο Σαμαράς, που έφερε ένα Κύπελλο και ο Πηλαδάκης, που έφερε ένα Κύπελλο και έχτισε αυτό το παλάτι. Στις επιτυχίες, είναι όλοι κοντά σου, αλλά στις αποτυχίες είσαι μόνος σου. Ο Πηλαδάκης, πιστεύω, ότι θα έχει την δική του σελίδα στην ιστορία της ΑΕΛ. Το μέγεθος της ΠΑΕ, σου δίνει την δυνατότητα να είσαι κάτι το ξεχωριστό. Έχουμε λοιπόν, το AEL FC ARENA, το οποίο πριν ακόμα κάνω πρόταση στον κύριο Πλεξίδα να πάρω τις μετοχές της ομάδας, είχα δεσμευτεί ότι εφόσον τις πάρω, θα παίξουμε εκεί.

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει δημοσιογράφος, που να μην το θεωρεί αυτό επιτυχία. Είμαστε υποχρεωμένοι να παίξουμε εκεί. Αυτήν η επιλογή, είναι επώδυνη οικονομικά για εμάς. Θα απολαύσουμε την συνένωση, που την έχουμε ανάγκη αυτήν την στιγμή. Κάναμε μια εξαιρετική ομάδα. Όλη η Ελλάδα, που δεν έχει δει ακόμα την ομάδα, θα δει μια ξεχωριστή ομάδα.

Η ΑΕΛ θα είναι παρούσα στις αποφάσεις

Έχουμε έναν πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Ξεκινάμε, απέναντι σε μια ομάδα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η οποία πέρυσι ήταν η βασική αντίπαλος της ΑΕΛ. Μπορεί βέβαια να υπάρξουν και κάποιες γραφικές προσωπικότητες, τις οποίες θα υποδεχτούμε με τον καλύτερο τρόπο. Έχω απαγορεύσει στους συνεργάτες μου, να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση τυχόν προκύψει. Οι προκλήσεις που θα απαντάμε, θα είναι από ομάδες ισάξιες μας. Η ΑΕΛ, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟ, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Όλοι οι άλλοι είναι κάτω από εμάς, σε τίτλους, σε διοικητική οντότητα και σε κόσμο. Με αντίστοιχο τρόπο, θα διεκδικήσουμε και την θέση μας. Για αυτόν τον λόγο, θα διεκδικήσω και την θέση του αντιπροέδρου στην Football League, επειδή, λόγω χρόνου δεν μπορώ να είμαι πρόεδρος. Πρέπει να είμαστε παρόντες στις αποφάσεις.

Συνεργασίες και ανάδειξη ταλέντων

Αυτό πρέπει να γίνει και σε τοπικό επίπεδο. Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της συνεργασίας μας με τον Δήμο Λαρισαίων, όπως επίσης και με το Χαμόγελο του Παιδιού. Κάθε μέρα, έρχονται εδώ επιστολές, επειδή το έχουν όλοι αντιληφθεί, ότι μέσω της ΑΕΛ μπορούν να λυθούν και κάποια κοινωνικά προβλήματα. Θέλουμε μαζί μας τους οργανωμένους οπαδούς μας, όσο και τους επώνυμους οπαδούς μας. Σε αυτήν την διαδικασία, δεν υπάρχει το προσωπικό μου εγώ. Ο προεδράρας, ο λεφτάς, ο μάγκας. Δεν υπάρχει το εγώ είμαι, υπάρχει το εμείς. Αυτό, θα το δείτε στην πράξη. Δεν θα το δείτε με λόγια και με βερμπαλισμό. Άρα, ξεκινάει κάτι το διαφορετικό. Πολιτική μας είναι, η ανάδειξη του κάθε ταλέντου του Νομού.

Η ΑΕΛ, θα διεκδικήσει κάθε ποδοσφαιρικό χώρο στην Λάρισα αλλά και ευρύτερα στον Νομό. Ίσως, έρθουμε αντιμέτωποι με κάποια συμφέροντα, όπως με ομάδες, που κάνουν Ακαδημίες για να πουλάν τα ταλέντα σε άλλες ομάδες. Δεν σας κάνει εντύπωση, το πόσα χρόνια έχει η ΑΕΛ να πάρει ένα νεαρό παιδί από κάποια Ακαδημία της Λάρισας; Από την άλλη, συνέχεια ακούμε για νεαρά παιδιά από την Λάρισα που διαπρέπουν σε ομάδες άλλων πόλεων. Αυτό θα γίνει από μια ξεχωριστή διοίκηση και θέλουμε να νοικιάσουμε, ή να κατασκευάσουμε χώρους, για να γίνουν οι Ακαδημίες. Ήδη, έχει γίνει μια συζήτηση με τον πρόεδρο του Απόλλωνα Λάρισας, σχετικά με αυτό το θέμα.

Από την άλλη, θέλουμε, εκπρόσωπος της διοίκησης της ΑΕΛ, να ασχολείται μόνο με τις Ακαδημίες. Θέλουμε να φτιάξουμε μια σχολή ποδοσφαίρου. Σε δύσκολους καιρούς, έχουμε προσωπικό που ασχολείται με την ομάδα Νέων. Θέλουμε να έχουμε ολοκληρωμένους ποδοσφαιριστές που θα παίξουν στην ΑΕΛ. Μπορεί να έχεις ταλέντα, αλλά ολοκληρωμένους ποδοσφαιριστές είναι δύσκολο να βρεις. Για αυτό πήραμε παίκτες όπως ο Μανακούσιος, ο Χάμος, ο Κουτσιανικούλης και ο Μπανούσης, που συνέχισε στην ομάδα. Ο Κυπαρίσσης, είναι από την Κατερίνη. Ο Νταμπίζας, θα μπορούσε να μην πάει στον Ολυμπιακό, όταν πήρε μεταγραφή από τους Πόντιους Βέροιας, αλλά να έρθει εδώ. Αυτήν είναι η φιλοσοφία μας. Τώρα, να πάμε στα σημερινά δεδομένα. Υπήρξε μια δύσκολη διαδικασία, ώστε ένας άνθρωπος που τα τελευταία 2 χρόνια ταυτίστηκε με την ομάδα, να πειστεί να παραδώσει τις μετοχές του.

Η συμφωνία με τον Πλεξίδα

Δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση, επειδή αυτός ο άνθρωπος ταυτίστηκε με την ΑΕΛ και παρά το ότι ακούγεται για αυτόν, πιστεύω ότι ταυτίστηκε με την ομάδα. Με τον τρόπο που γίνονται οι αγοραπωλησίες των μετοχών στην Ελλάδα, δυστυχώς, ο λαός δεν μιλάει. Μιλάει με το χειροκρότημά του μετά. Προσωπικά, δεν θέλω να αδικήσω κανέναν, επειδή έχω αδικηθεί κι εγώ, δεν μπορώ να παραβλέψω κάποια έργα υποδομής του κ. Πλεξίδα. Βέβαια, τα πλήρωσα πιο ακριβά από ότι κόστιζαν. Για παράδειγμα τα Δένδρα. Ο κ. Πλεξίδας, τα αγόρασε 250.000 ευρώ και εγώ τα αγόρασα 400.000, αλλά άξιζαν. Επίσης, για τα γραφεία, ισχύει το ίδιος. Άρα, νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής και θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως τον κ. Πλεξίδα.

Η αντίδρασή του, ήταν τέτοια επειδή δεν ήθελε να φύγει, όχι για να κερδοσκοπήσει. Είχε καλύτερη πρόταση από την δική μου, από έναν Ισπανό τον οποίο δεν ξέρω από που κρατάει η σκούφια του. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς το ποδόσφαιρο, χωρίς αυτήν την γιορτή. Κλείνω λοιπόν κι αυτό το κεφάλαιο και θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως τους οπαδούς της Λάρισας για τον τρόπο με τον οποίο δέχτηκαν τον κ. Πλεξίδα, στο τελευταίο φιλικό. Αυτό δείχνει παιδεία.

Άρα, με χαρά μας θέλουμε κοντά μας και τον κ. Πλεξίδα και τον κ. Πηλαδάκη. Επειδή έχω μάθει ότι κάποιοι προσπαθούν να τορπιλίσουν αυτήν την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή. Αυτό, εμάς, δεν μας αφορά. Οι δημοσιογράφοι της Λάρισας, είναι και οπαδοί της ομάδας. Δεν είναι όπως στην Αθήνα, όπου κάποιος μπορεί να ναι οπαδός της ΑΕΚ και να τον βάλουν να κάνει ρεπορτάζ του ΠΑΟ. Κλείνω λοιπόν αυτό το κομμάτι, με την λέξη σεβασμός, για αυτούς που προσέφεραν. Δεν πρέπει να κοιτάμε πίσω, αλλά να κοιτάμε μπροστά. Υπάρχουν ιδιοκτήτες, που στην ανικανότητά τους να χτίσουν κάτι καινούριο, θέλουν να μηδενίσουν το παλιό.

Ξεκινάμε με ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που είναι ένα εκπληκτικό γήπεδο, υποδομές, πολύ λίγα έως και ανύπαρκτα χρέη, τα οποία μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα έχουν εξαφανιστεί και τα οποία αφορούν κάποιες προσφυγές ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών που δεν προσέφεραν τίποτα. Μόνο οι προκαταβολές που πήραν οι ποδοσφαιριστές της Λάρισας πέρσι, ήταν 2 μισθοί και οι δόσεις όλων των ποδοσφαιριστών της Football League. Και αντί να κοιτάζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να ντρέπονται που δεν κατάφεραν να πάρουν την άνοδο, είχαν το θράσος να κάνουν προσφυγή. Ήδη, εξοφλήθηκαν οι Αποστολίδης και Κοντοδήμος και ρυθμίστηκε η οφειλή στον Κουρτεσιώτη. Η ανυπαρξία νομικού τμήματος της ΑΕΛ κι η εμπιστοσύνη σε δικηγόρους ανίκανους, οδήγησαν σε πρωτοφανή νομικά αποτελέσματα. Κάποιοι πρώην ποδοσφαιριστές της ΑΕΛ, προσπάθησαν να μπλοκάρουν την διαδικασία της αδειοδότησης. Έχετε δει ποιοι έχουν φορέσει την φανέλα της ΑΕΛ τα τελευταία χρόνια; Έχετε αντιληφθεί για ποια ομάδα μιλάμε και ποιοι παίκτες έχουν φορέσει την φανέλα της;

Περί αδειοδότησης

Επίσης, υπάρχει και το θέμα της μη αδειοδότησης της ΑΕΛ. Είναι τυχερή η ομάδα, που το δικό μου γραφείο θα ασχοληθεί με το θέμα, αλλά θα χρειαστεί προσπάθεια και από την Ερασιτεχνική, αλλά και από τον κ. Πηλαδάκη. Η αντίδραση της ΠΑΕ, θα ναι πολύ σκληρή σε όποιον δεν φερθεί όπως πρέπει στο θέμα της αδειοδότησης. Τις επόμενες ημέρες θα έχω κάποιες συναντήσεις για το θέμα αυτό και θα γίνει ειδική Συνέντευξη Τύπου, για να υπάρχει ενημέρωση με απόλυτο τρόπο, για αυτήν την ιστορία, όπου έχουν γίνει εγκλήματα.

Διοικητικό Συμβούλιο και «άνοιγμα» σε Λαρισαίους

Έχω αφήσει ένα τελευταίο κομμάτι, για το οποίο έχω την υποχρέωση να σας ενημερώσω. Είχα δεσμευτεί, ότι εφόσον πάρω το πακέτο των μετοχών και επειδή υπήρξαν αντιδράσεις κάποιων οργανωμένων οπαδών, εάν βρεθούν ενδιαφερόμενοι να πάρουν το πακέτο των μετοχών και είναι Λαρισαίοι, θα τους το παραχωρήσω. Με τον ίδιο τρόπο, προσπαθώ εδώ κι έναν μήνα, να βρω συμμέτοχους. Άφησα το ελεύθερο, να αγοράσει ο καθένας ότι θέλει και βρήκα συμμέτοχους. Θεωρώ πολύ σημαντικό, σε μια Γενική Συνέλευση κάποιος να πει την άποψή του, ή να καλέσει μια έκτακτη Γενική Συνέλευση. Αυτός που θα μπαίνει στην ΑΕΛ, είτε με την προσωπικότητά του, είτε με την συμμετοχή του, θα δίνει στην ΑΕΛ και δεν θα παίρνει.

Όπως είδατε, μέχρι στιγμής, ότι βγήκε προς τα έξω, βγήκε μετά την ανακοίνωση του. Αυτήν την σοβαρότητα θέλουμε να την διατηρήσουμε. Όλες οι αποφάσεις, πάρθηκαν από εμένα, τον κ. Κυπαρίσση και τον κ. Ντόστανιτς. Το σημαντικό, είναι ότι δεν διέρρευσε τίποτα. Δεν θέλαμε να μας χρησιμοποιήσουν για να πετύχουν μια άνοδο της τιμής. Αυτήν η σοβαρότητα λοιπόν, διατηρήθηκε.   

Προσπαθούμε, να μην παίζουμε Παρασκευή και Δεύτερα, αλλά να παίζουμε μόνο Σάββατο. Άρα, πριν το παιχνίδι, θέλουμε να γίνει μια Γενική Συνέλευση από τους μετόχους, οι οποίοι θα εκλέξουν το Συμβούλιο. Σίγουρα, στο Διοικητικό Συμβούλιο, θα είναι ο κ. Κιούσης και ο κ. Λιόντος. Θέλω να σας πω ότι κ. Καντώνιας δεν θα είναι στο Συμβούλιο, αλλά θα είναι χορηγός. Ο λόγος, είναι πολύ σοβαρός και μου τον εξήγησε και ο λόγος αυτός είναι το ότι η εταιρία του, επεκτείνεται στην Γερμανία και θα μετακομίσει εκεί για ένα χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ο κ. Καντώνιας, θα είναι κοντά μας ως χορηγός. Πιστεύω ότι θα γίνει ένα πολύ ωραίο Συμβούλιο, αποτελούμενο από μετόχους.

Επίλογος και αναφορά στους οργανωμένους

Όσον αφορά το θέμα των οργανωμένων, που είναι πολύ σοβαρό, θέλω να πω ότι με πολλή προσοχή, παρατηρούμε κάποια γεγονότα στον χώρο των οργανωμένων, τα οποία όσον αφορά εμένα, τα βλέπω με πολύ μεγάλη στεναχώρια και δεν πρόκειται να τα ανεχθούμε. Στο επίπεδο που εμείς μπορούμε να επηρεάσουμε πράματα και να πάρουμε αποφάσεις, θα είμαι απόλυτος. Είμαι κοντά σε αυτά τα παιδιά, επειδή πρόκειται για μικρά παιδιά. Μετά το παιχνίδι με την Νίκη Βόλου, συνελήφθησαν 25 παιδιά, από τα οποία τα 21 έμειναν ελεύθερα και οι 4 που συνελήφθησαν είχαν βαριές κατηγορίες. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν κι ένας φοιτητής ο οποίος πέρυσι πέρασε πρώτος στην σχολή του, ξέρει 3 ξένες γλώσσες και προέρχεται από υπέροχη οικογένεια. Έγιναν νομικές και αστυνομικές χοντράδες. Αυτό είναι ένα κομμάτι παιδιών, που βρίσκεται σε μια αντιπαράθεση με τους Monsters. Προσωπικά, θα σεβαστώ το δικαίωμα των Monsters να έχουν την άποψή τους. Η διοίκηση, είναι δίπλα στους Monsters. Εισιτήρια για την Θύρα 1, θα παίρνουν μόνοι οι Monsters. Αν τα βρουν μεταξύ τους και θέλουν οι Monsters να τους δώσουν εισιτήρια έχει καλώς. Η συμβουλή που δίνω είναι να τα βρουν μεταξύ τους. Δεν θέλω να κάνω διακρίσεις».