Βαθμολογία

Ενιαία κλίμακα για όλους

Την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που δεν έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς και ριζικές αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους, εισοδηματίες, προανήγγειλαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η δημιουργία ενιαίας φορολογικής κλίμακας για εισοδήματα που προκύπτουν από μισθούς, συντάξεις κινητές αξίες και ακίνητα. Μάλιστα, σχεδιάζεται η θέσπιση αφορολογήτου ορίου για λίγους και συγκεκριμένα για φορολογουμένους με εισόδημα που ανέρχεται στις 9.000 - 12.000 ευρώ (δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το ύψος του αφορολογήτου). Οσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ με πολύ χαμηλό συντελεστή και ενδεχομένως ο τελικός φόρος να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, τουλάχιστον για όσους βρίσκονται στα μεσαία εισοδήματα.

Οπως ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης, με τη φορολογική μεταρρύθμιση, στόχος είναι η μείωση των ανισοτήτων ή η καλύτερη κατανομή του δημοσιονομικού βάρους. «Εχουμε ήδη συνεργασία για την αναθεώρηση του φόρου εισοδήματος με στόχο να γίνει πιο προοδευτικός, να απαλειφθούν εξαιρέσεις που είναι άδικες ή παλιές, ξεπερασμένες και να ξαναδούμε το θέμα της διαφοράς των φορολογικών συντελεστών με βάση την πηγή του φόρου εισοδήματος, που νομίζουμε ότι έχει οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια εσόδων», τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα, το οικονομικό επιτελείο της υπηρεσιακής κυβέρνησης είχε καταθέσει διάφορες προτάσεις στα τεχνικά κλιμάκια που σχετίζονται με τoυς συντελεστές και τις φορολογικές κλίμακες. Αλλωστε, οι δύο υπουργοί που διαπραγματεύονταν είναι και στο σημερινό οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (κ. Γ. Χουλιαράκης και Τρ. Αλεξιάδης). Ειδικότερα, τα σχέδια της κυβέρνησης στον τομέα της φορολογίας προβλέπουν: • Φοροαπαλλαγές: Εξετάζεται η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών που εφαρμόζονται σήμερα με στόχο τη δημιουργία ενός απλούστερου φορολογικού συστήματος και τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων στους φορολογουμένους που τις έχουν ανάγκη. Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα ανέρχονται σε 700 και κοστίζουν στον προϋπολογισμό περί τα 3,6 δισ. ευρώ (μαζί με τις απαλλαγές του ΦΠΑ που καταργούνται σταδιακά). • Φορολογική κλίμακα Δημιουργία ενιαίας φορολογικής κλίμακας για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια και κινητές αξίες. Αν και το 3ο Μνημόνιο προβλέπει την αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα από ακίνητα, ωστόσο εξετάζεται να φορολογηθούν με ενιαία κλίμακα. Συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα που ψήφισε η Βουλή ορίζει ότι ο συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ, θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.

Ως προς το ύψος του αφορολογήτου ορίου, θα αφορά μόνο όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 9.000 - 12.000 ευρώ, ανάλογα με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Στο σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο και τεχνικά κλιμάκια περιλαμβάνονται πολλά κλιμάκια με χαμηλούς συντελεστές. Για παράδειγμα, σήμερα φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ καταβάλλει στο ελληνικό Δημόσιο φόρο ύψους 1.200 ευρώ, καθώς και εισφορά αλληλεγγύης 105 ευρώ. Εφόσον το πρώτο φορολογικό κλιμάκιο έχει συντελεστή 8%, θα καταβάλλει το ίδιο ποσό στην εφορία. Στόχος, όπως αναφέρει το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, είναι το βάρος να μετατοπισθεί από τα μεσαία εισοδήματα στα υψηλότερα. Αναφέρει επίσης ότι με τη νέα κλίμακα θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος φορολογικός συντελεστής ενδεχομένως να ξεκινάει από το 6%-8% και ο τελευταίος θα φτάνει στο 50% για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ. Παράδειγμα: Φορολογούμενος σήμερα με ετήσιο εισόδημα 17.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 10.000 ευρώ από μισθώματα πληρώνει φόρο 1.640 και 1.100 ευρώ αντίστοιχα (τα εισοδήματα φορολογούνται με δύο διαφορετικές κλίμακες). Συνολικά, δηλαδή, 2.740 ευρώ.

Στην περίπτωση που τα εισοδήματα από τις δύο ανωτέρω πηγές υπολογισθούν με μία κλίμακα και συγκεκριμένα με αυτήν που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους, ο φόρος θα ανέλθει σε 4.640 ευρώ. Προκειμένου να μην υπάρχουν επιβαρύνσεις, εξετάζεται η θέσπιση μικρών φορολογικών συντελεστών.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες θα συνεχίσουν να φορολογούνται με διαφορετική κλίμακα, αν και οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι η φορολόγηση κάθε πηγής εισοδήματος και πάλι με ξεχωριστή κλίμακα (όπως ισχύει σήμερα), αλλά με συντελεστές ίδιους για όλες τις πηγές. Εφόσον προκριθεί αυτή η λύση, πιθανόν η εξίσωση των συντελεστών να γίνει προς τα πάνω, τουλάχιστον για τα εισοδήματα από γεωργικές δραστηριότητες και από ακίνητα, για τα οποία σήμερα οι φορολογικοί συντελεστές ξεκινούν από χαμηλά επίπεδα της τάξεως του 11% και του 13% αντίστοιχα.

Η Καθημερινή (Προκόπης Χατζηνικολάου)