Βαθμολογία

Σχηματίζουν κυβέρνηση μόνοι τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.

Τη δεύτερη ευκαιρία παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου. Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα παίρνει καθαρή και άνετη πρωτιά με διαφορά 7,5 μονάδων από τη δεύτερη Νέα Δημοκρατία με 35,5% έναντι 28% στην εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών.

Μάλιστα σε συνδυασμό με την άνετη είσοδο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Βουλή (με ποσοστό γύρω στο 3,7%) ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζει μόνο μαζί τους κυβέρνηση. Και το άθροισμα των εδρών θα είναι 155 (145 ο ΣΥΡΙΖΑ και 10 οι ΑΝ.ΕΛ.).

Από εκεί και πέρα, η νέα Βουλή θα είναι οκτακομματική με τους πολίτες να «τιμωρούν» τον Παναγιώτη Λαφαζάνη για την επιχειρούμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οριακά (φτάνει μέχρι το 2,9%) η Λαϊκή Ενότητα μένει εκτός! Αντίθετα στη Βουλή μπαίνει για πρώτη φορά η Ένωση Κεντρώων με 3,4% και 9 έδρες.

Στην τρίτη θέση είναι η Χρυσή Αυγή με 7,1% και 19 έδρες και τέταρτη είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. με 6,4% και 17 έδρες. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5% και 15 έδρες, ενώ το Ποτάμι συγκεντρώνει 4,0% με 10 έδρες.