Βαθμολογία

Έντονες αντιδράσεις για την κανονική λειτουργία των διοδίων

Παρά το γεγονός ότι είχε ζητηθεί - όπως έπρεπε - η διέλευση από τα διόδια να είναι ελεύθερη την Κυριακή (20/9), ώστε οι πολίτες να μπορούν να ασκήσουν χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση το εκλογικό τους δικαίωμα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι οδηγοί αναγκάζονται να πληρώσουν κανονικά το αντίτιμο, με τις αντιδράσεις να είναι μεγάλες και απόλυτα δικαιολογημένες.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο περιθώριο της άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος, εξηγώντας ότι έχει επικοινωνήσει σχετικά με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου:

«Επικοινώνησα με την πρωθυπουργό κ. Θάνου και της έθεσα το εξής σοβαρό ζήτημα: ενώ υπήρχε υπόσχεση, εκτός από την απόφαση της διακομματικής, αλλά και απόφαση της κυβέρνησης να είναι αυτές τις μέρες ανοιχτά τα διόδια, έτσι ώστε ο λαός μας που πληρώνει τόσα χαράτσια και τόσους φόρους, σήμερα τουλάχιστον να μπορεί να πάει να ψηφίσει, αντίθετα ερχόμενος το πρωί από την Λιβαδειά που είναι η δεύτερη εκλογική μου περιφέρεια, είδα ότι ουρές των ανθρώπων που έβγαιναν να πάνε να ψηφίσουν πλήρωναν στα διόδια.

Η κ. πρωθυπουργός με ευχαρίστησε για την ενημέρωση καταρχήν, η ίδια είχε ενημέρωση ότι σήμερα θα δινόταν εντολή για να είναι ανοιχτά τα διόδια, αλλά μέχρι στιγμής δεν ισχύει. Μου είπε ότι θα επιληφθεί του θέματος, ελπίζω να ευοδωθεί αυτή η προσπάθειά μας, δεν μπορεί ο λαός μας ακόμα και σήμερα που πάει να ψηφίσει και να επιλέξει τα κόμματα που θα τον εκπροσωπήσουν να πληρώνει χαράτσια στους εθνικούς δρόμους, που άλλωστε έπρεπε να είναι λαϊκή περιουσία».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Λαϊκή Ενότητα, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. και κάνοντας λόγο για «ντροπή και εμπαιγμό των πολιτών»:

«Αποτελεί ντροπή και εμπαιγμό των πολιτών ότι η κυβέρνηση με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν εξασφάλισαν την ελεύθερη διέλευση των αυτοκινήτων από τα διόδια, προκειμένου να διευκολύνουν την μετακίνηση των πολιτών για να ψηφίσουν. Προφανώς Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν ενδιαφέρονται να ψηφίσουν οι πιο φτωχοί πολίτες, αφού είναι τα μεγάλα θύματα των μνημονίων τους».

Πάντως, από το υπουργείο Εσωτερικών ξεκαθάρισαν ότι το σχετικό αίτημα είχε αποσταλεί από τα τέλη Αυγούστου, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση: «Το Υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφο που απέστειλε στις 29 Αυγούστου 2015 προς το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, αιτήθηκε τη διαμεσολάβησή του, προκειμένου να ισχύσει για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου ό,τι ίσχυσε και στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου σχετικά με την ελεύθερη διέλευση των ψηφοφόρων από τα διόδια. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έλαβε καμία απάντηση, στο αίτημά του, για την ελεύθερη διέλευση των εκλογέων από τους σταθμούς διοδίων της χώρας».