Βαθμολογία

Αυτό είναι το σχέδιο για το ελληνικό χρέος

Σχέδιο μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους στο 15% του ΑΕΠ, σε ετήσια βάση, μακροπρόθεσμα εξετάζουν οι Ευρωπαίοι, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών τους για νέο γύρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Όπως αποκαλύπτουν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μιλώντας στο Reuters, η Ευρωζώνη προσανατολίζεται στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους στο 15% του ΑΕΠ ετησίως, με στόχο να στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι ονομαστικές πληρωμές (χρέους) θα είναι χαμηλότερες εάν η ελληνική οικονομία δέχεται πιέσεις και αντίστοιχα υψηλότερες εάν η ελληνική οικονομία ισχυροποιείται.

Υπενθυμίζεται εδώ πως οι Ευρωπαίοι έχουν αποκλείσει κάθε πιθανότητα επιβολής haircut στο ελληνικό χρέος. Αυτή ήταν άλλωστε και η ρητή απόφαση του Eurogroup της 14ης Αυγούστου.

Εάν η επικείμενη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος τους επόμενους δύο μήνες επιβεβαιώσει πως η Αθήνα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχουν ζητήσει οι δανειστές, τότε οι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν στην αναπροσαρμογή ορισμένων σημαντικών παραμέτρων των δανείων που έχουν χορηγήσει στη χώρα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το κόστος εξυπηρέτησής τους δεν θα ξεπερνάει το 15% του ΑΕΠ.

"(Πρόκειται για μια ιδέα) ευρέως πλέον αποδεκτή", δηλώνει ανώτατη ευρωπαϊκή πηγή.

"Υπάρχει πλέον κοινός τόπος πως αυτός ο τρόπος (ελάφρυνσης του χρέους) και πρέπει να προχωρήσει", εξηγεί ο ίδιος αξιωματούχος.

"Για την Ελλάδα όμως η ιδέα αυτή δεν έχει νόημα δεδομένου ότι δεν υπάρχει αναφορά για περιόδους χάριτος, πολύ χαμηλά επιτόκια και μεγάλες ωριμάνσεις, κάτι που κρατά πολύ χαμηλά το κόστος", δηλώνει δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

"Η νέα μέθοδος, που εξετάζεται, έχει στόχο να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του χρέους μέσω της αναλογίας του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και αυτό δεν πρέπει να ξεπερνά το 15%", σχολιάζει η δεύτερη πηγή.

Το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους για το 2015 ανέρχεται κοντά στο 11% του ΑΕΠ και θα μειωθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια.

Όμως το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα αυξηθεί αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος το 2023.

Οι παράμετροι που επιδέχονται αναπροσαρμογών για να μην ξεπεράσει το κόστος το 15% του ΑΕΠ περιλαμβάνουν τις λήξεις των δανείων, τις περιόδους χάριτος και τα επιτόκια, παρά το γεγονός πως τα επιτόκια είναι απίθανο να μεταβληθούν, δεδομένου ότι βρίσκονται ήδη στα επίπεδα του χρηματοδοτικού κόστους.

"Αμέσως μόλις η Ελλάδα το λάβει (το σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους), η αβεβαιότητα θα περιοριστεί.

Με ένα τέτοιο σχέδιο εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, τα ευρωπαϊκά κράτη θα λάβουν πίσω τα χρήματά τους", σχολιάζει τρίτος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το εν λόγω σχέδιο θα συμβάλλει στην ταχύτερη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, γιατί το αίσθημα αβεβαιότητας θα εκλείψει και από τις τάξεις των ιδιωτών επενδυτών.

"Το ΔΝΤ έχει δηλώσει πως ένα πλαφόν έως το 15% του ΑΕΠ κρίνεται φυσιολογικό", είχε επισημάνει στις 27 Αυγούστου ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

"Μακροπρόθεσμα ίσως είναι εφικτό να μειωθούν και κάτω του 15% του ΑΕΠ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας", πρόσθεσε ο Ρέγκλινγκ. Στο εν λόγω σχέδιο φαίνεται πως συναινεί και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.