Βαθμολογία

«Έσβησε» η Μαρία Χορς

Στη γειτονιά των αγγέλων κατοικεί πλέον η Μαρία Χορς, η εμβληματική δασκάλα χορού που έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη (16/9). Πλήρης ημερών, η θρυλική χορογράφος των Τελετών της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας πέθανε σε ηλικία 94 ετών και η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή (18/9) στις 15.30 στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Η Χορς γεννήθηκε στον Πειραιά το 1921 και κατά τη διάρκεια της πολύχρονης και σπουδαίας καριέρας της μετέδωσε σε αμέτρητους ανθρώπους τα μυστικά του χορού και της χορογραφίας, έχοντας συνεργαστεί με τεράστιες μορφές του καλλιτεχνικού χώρου όπως ο Μινωτής, ο Τσαρούχης και η Κάλλας.

Σπούδασε στη σχολή χορού της Κούλας Πράτσικα, αποφοιτώντας το 1943 και παρακολούθησε μαθήματα σύγχρονου χορού στο εξωτερικό δίπλα στους Χάραλντ Κρόιτσμπεργκ, Ροζαλία Χλάντεκ, Μαίρη Βίγκμαν, καθώς επίσης και στην UNESCO (Παρίσι).

Αποφοίτησε από το τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά την κέρδισε ο χορός και ως μέλος της ομάδας της Κούλας Πράτσικα μετείχε για πρώτη φορά ως μια από τις Ιέρειες της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Δίδαξε εκφραστική κίνηση, χορό και αυτοσχεδιασμό στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου από το 1964, καθώς επίσης στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών (1982-92), αλλά και στο Θεατρικό Εργαστήρι του Σπύρου Ευαγγελάτου, στο Στούντιο της ΕΛΣ.

Παράλληλα συνεργάστηκε με το Εμπειρικό Θέατρο των Μινωτή/ Παξινού, το Αρχαίο Αττικό Θέατρο του Αλέξη Δαμιανού, το Θέατρο Ουτοπία και την Εταιρεία Θεάτρου Κρήτης. Δημιούργησε χορογραφίες που παρουσίασε η ίδια.

Στο διάστημα 1958-93 χορογράφησε για το Εθνικό Θέατρο περίπου 50 παραστάσεις αρχαίου δράματος που δόθηκαν σε Ελλάδα, Ευρώπη, Ιαπωνία, Κίνα, Καναδά, Αμερική, Ρωσία. Το 1936 συμμετείχε στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και, από το 1964, τη χορογράφησε επί σειρά Ολυμπιάδων.

Οι διακρίσεις δεν έλειψαν από την σταδιοδρομία τους, έχοντας τιμηθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (1997). Της απονεμήθηκαν το βραβείο «Κούλα Πράτσικα», Ο Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα (2000) και το Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών (2002).