Οι πιο σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών δεν είναι έξω αλλά μέσα στο σπίτι και μάλιστα βρίσκονται σε κοινή θέα. Μάθετε ποια είναι αυτά τα απροσδόκητα επικίνδυνα αντικείμενα και λάβετε τα μέτρα σας.
Μαγνητάκια
Οι μαγνήτες που έχουμε όλοι στα σπίτια μας αποτελούν κίνδυνο πνιγμού. Αλλά με το μικροσκοπικό μέγεθός τους, το σχήμα και το χρώμα τους, καταφέρνουν να τραβούν το ενδιαφέρον των παιδιών – και καμιά φορά λειτουργούν ως αγχολυτικά – δεν παύουν όμως να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα αφού πάντα υπάρχει ο φόβος κατάποσης. Στο παρελθόν κάποιες μάρκες έχουν ανακληθεί από την αγορά , αλλά το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Όταν δύο μαγνήτες εισέρχονται στο πεπτικό σύστημα, είναι «σαν να γίνεται τραύμα από πυροβολισμό στο έντερο, αλλά χωρίς το σημάδι της εισόδου ή εξόδου», λέει ο Scott Wolfson, διευθυντής επικοινωνιών στην αμερικανική Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC). Τα παιχνίδια που χρησιμοποιούν μαγνήτες είναι νόμιμα μόνο εφ 'όσον η εταιρία τους δείχνει ότι συμμορφώνονται με το διεθνές πρότυπο ασφαλείας. Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει καταπιεί έναν μαγνήτη, καλέστε τον γιατρό σας ή πηγαίνετε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.
Χάπια
Προφανώς γνωρίζετε τους λόγους: υπάρχουν διάφορα μεγέθη, είναι πολύχρωμα και μοιάζουν με γλυκές καραμελίτσες, στις οποίες κανένα παιδί δεν μπορεί να αντισταθεί. Στα παιδιά αρέσει πάντα να εξερευνούν τον χώρο. Γι' αυτό όλα τα φάρμακα θα πρέπει να τοποθετούνται σε ψηλά ράφια και πάντα κλειδωμένα. Αν παίρνετε χάπια καθημερινά, δεν πρέπει να φυλάσσονται σε κομοδίνα ή πορτοφόλια ή σε μέρη που είναι προσιτά από τα παιδιά.
Μπαταρίες κουμπιά
Οι μπαταρίες που βρίσκονται σχεδόν σε όλα από τα παιχνίδια με ρολόγια χειρός και σε βοηθήματα ακοής, δεν αποτελούν απλώς κίνδυνο πνιγμού. «Μερικές φορές η μπαταρία κουμπί ανοίγει μετά την κατάποση,» εξηγεί η Maria Mercurio-Zappala, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Δηλητηριάσεων της Νέας Υόρκης Κέντρο Δηλητηριάσεων. Ένα καυστικό υγρό μπορεί να διαρρεύσει και να κάψει τον οισοφάγο. Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας μπορεί να κατάπιε μια μπαταρία, καλέστε τον γιατρό σας ή το κέντρο Δηλητηριάσεων.
Σκληρές καραμέλες
Μια μελέτη στο περιοδικό Pediatrics αποκάλυψε την σκληρή αλήθεια: οι καραμέλες είναι η πιο συχνή αιτία πνιγμού σε παιδιά κάτω των 14 ετών. Όλοι οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν σε ενδεχόμενο πνιγμού. Διαβάστε σε σχετικό άρθρο του Baby.gr: Πώς θα σώσετε ένα μωρό που πνίγεται. Έχετε επίσης στα υπόψη σας ότι ποτέ δεν πρέπει να δίνετε σκληρές καραμέλες ή τσίχλες σε παιδιά ηλικίας 4 ετών και κάτω.
Πτώσεις τηλεοράσεων
Οι τηλεοράσεις μπορούν πολύ εύκολα να ανατραπούν αφού τοποθετούνται σε έπιπλα, όπως ένα γραφείο ή μια κονσόλα. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ κάθε 30 λεπτά τραυματίζεται ένα παιδί από πτώση τηλεόρασης. Η αμερικανική Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων συνιστά στους γονείς να απομακρύνουν τα καλώδια μεταξύ των τοίχων και των επίπλων. Συμβουλεύει επίσης να επιλέγονται τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης οι οποίες να τοποθετούνται σε μεγάλες βάσης, σταθερής κατασκευής ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος ανατροπής προς τα εμπρός. Δείτε σε σχετικό άρθρο του Baby.gr βίντεο που προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει η επίπλωση στο σπίτι.
Φιάλες ψεκασμού
Τα καθαριστικά οικιακής χρήσης ευθύνονται για τον τραυματισμό σχεδόν 300.000 παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο κάποια στιγμή της ζωής του, μέχρι την ηλικία των 16. Η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό ώστε να αποφευχθούν αυτού του είδους τα ατυχήματα. Κρατήστε όλα τα καθαριστικά οικιακής χρήσης μακριά από το παιδί σας, ιδανικά σε ένα κλειδωμένο ντουλάπι και μην ποτέ αποθηκεύετε τα καθαριστικά σε ανακυκλωμένο δοχεία, όπως μπουκάλια νερού, επειδή ένα παιδί είναι πιθανό να το περάσει για ρόφημα.