Βαθμολογία

Τί μας έμαθε ο Φελπς

Δε χρειάζεται να είσαι τέλειος σε όλα για να φτάσεις στην κορυφή αρκεί να δίνεις πάντα το 100% των δυνατοτήτων σου όπως έκανε και κάνει ο Αμερικανός.

Ο Μάικλ Φέλπς δεν αποκαλείται τυχαία ο κορυφαίος κολυμβητής όλων των εποχών. Δεν έδωσε νέα διάσταση στο άθλημα κάνοντας κάτι που όλοι το θεωρούσαν εφικτό και σίγουρα η ερώτηση «μήπως είσαι ο επόμενος Φελπς;» είναι μακράν το καλύτερο κοπλιμέντο που μπορεί ένας αθλητής να ακούσει ακόμα και αν έχει κατακτήσει μετάλλια.

Ανθρώπινα τα λάθη
Ο Αμερικανός κολυμβητής μπορεί να μας διδάξει τόσα πολλά για την κολύμβηση, τον αθλητισμό και τις δυνατότητες που έχει ο οποιοδήποτε να φτάσει στο στόχο του. Κυρίως μας δείχνει όμως πως δεν είναι απαραίτητο να τα κάνεις όλα τέλεια. Όπως κάθε άνθρωπος έτσι και εκείνος έχει κάνει λάθη. Μερικά μάλιστα επηρέασαν και την καριέρα του. Έξη μήνες αποκλεισμός από κάθε αθλητική δραστηριότητα ήταν η τιμωρία του πέρυσι από την κολυμβητική ομοσπονδία των ΗΠΑ όταν συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος. Αναμφίβολα η εικόνα του Φελπς επλήγη αλλά τονίστηκε κάτι άλλο· ο Φελπς δεν είναι ένας σούπερμαν από τον πλανήτη Κρύπτον που κατέκτησε 18 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και κατέρριψε αμέτρητα ρεκόρ. Είναι ένας απλός άνθρωπος όπως όλοι μας αλλά με ακλόνητη την πίστη να γίνει ο καλύτερος που υπάρχει. Διαφορετικά δε θα μπορούσε να ξημεροβραδιάζεται καθημερινά στις πισίνες.

Ποτέ δε είναι αργά
Ο Φελπς δεν είναι πια 20 ετών. Γεννημένος στις 30 Ιουνίου 1985 έχει συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας του. Όμως ποιος είπε πως στο Ρίο το 2016 θα είναι μεγάλος; Ποτέ δεν είναι αργά για ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Πριν το εθνικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ πολλοί πίστευαν πως ξέβαψε η μπογιά του Αμερικανού. Αντιθέτως η «βολίδα της Βαλτιμόρης» ήταν εκεί για να αποδείξει πως πάντα θα είναι το Νο1, σημειώνοντας την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο σε τρία αγωνίσματα. Και ας θυμηθούμε ξανά πού το έκανε; Στο Τέξας σε ένα εθνικό πρωτάθλημα της χώρας τους και όχι σε παγκόσμια διοργάνωση όπου το κίνητρο θα ήταν σαφώς μεγαλύτερο.

Με σύμμαχο την πίεση
Μπορεί ακόμα και το διάστημα της απουσίας του από την κολύμβηση, τα μίντια να συνέχιζαν να τον πολιορκούν αλλά ο Φελπς γνώριζε πολύ καλά πως να διαχειριστή την πίεση. Από το ξεκίνημα της καριέρας του το 2000 έως και τώρα αρκετοί τον έχουν αμφισβητήσει (μέχρι και ο ίδιος τον εαυτό του καμιά φορά) αλλά πάντα χειριζόταν την όλη κατάσταση για δικό του όφελος. Η πίεση ισοδυναμούσε με την σπίθα που του άναβε τη φωτιά για να κολυμπήσει όσο πιο γρήγορα μπορούσε.
Ο Φελπς πρέπει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια ανθρώπους που ποτέ δεν τόλμησαν να κάνουν πράγματα γιατί πίστευαν πως δε μπορούσαν. Προκλήσεις υπάρχουν καθημερινά όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και στη ζωή και μόνο όταν έρχεσαι αντιμέτωπες με αυτές συνειδητοποιείς πως είσαι γεννημένος για πολύ μεγαλύτερα πράγματα.

πηγή: sportsfeed.gr