Βαθμολογία

Πρώτη σε παραγωγικότητα αλλά και άδειες!

Αντιστέκεται η Γερμανία στην ευρύτερη αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, παρουσιάζοντας χθες σειρά θετικών στοιχείων για την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα.

Οπως σχολιάζουν οικονομικοί αναλυτές, η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, παρά το κλίμα αναταραχής στις διεθνείς αγορές που επικρατεί τους τελευταίους μήνες, αλλά και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοί της είναι πρώτοι σε άδειες μετ' αποδοχών στον αναπτυγμένο κόσμο. Μπορεί, μάλιστα, αυτό να είναι το κλειδί της υψηλής παραγωγικότητας στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης. Στοιχεία του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνουν πως Γερμανία και Γαλλία είναι οι χώρες με την υψηλότερη παραγωγικότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του διεθνούς οργανισμού.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι το συνολικό πλεόνασμα του ομοσπονδιακού κράτους, των περιφερειών και του κράτους πρόνοιας υπολογίζεται στα 21,1 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, ποσό ρεκόρ, διαμορφώνοντας μία λίαν θετική εικόνα για την οικονομία. Αναλυτικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στις 108,3 μονάδες από τις 107,6 μονάδες που αναμένονταν και τις 108 μονάδες που ανακοινώθηκαν έναν μήνα πριν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου, Ifo. Χθες επιβεβαιώθηκε, επίσης, από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 0,4% το β' τρίμηνο από το προηγούμενο όπου είχε διαμορφωθεί κατά 0,3%. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης έφθασε στο 1,6% το β΄ τρίμηνο από το αντίστοιχο 1,2% που καταγράφηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Ισχυρή ήταν η αύξηση των εξαγωγών κατά 2,2%, αν και οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά μόνον 0,8% από το 1,9% το α' τρίμηνο του 2015.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία υπολογίζει ότι το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης των 21,1 δισ. ευρώ αναλογεί στο 1,4% του ΑΕΠ, με τη «δημοσιονομική κατάσταση της χώρας να επωφελείται από το ευνοϊκό περιβάλλον στην απασχόληση, τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τις μετριοπαθείς κρατικές δαπάνες», όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Destatis. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι οικονομικές συνθήκες μπορεί να μην είναι τόσο ευνοϊκές μέσα στο β' εξάμηνο, λόγω της εξασθένησης του διεθνούς κλίματος. Από τα προαναφερόμενα στοιχεία καθίσταται σαφές πως οι εξαγωγές παραμένουν η κινητήριος δύναμη στην οικονομία της Γερμανίας.