Οι λάτρεις των πικάντικων φαγητών μπορούν να χαμογελάσουν και να συνεχίζουν να καταναλώνουν τα αγαπημένα τους πιάτα. Ερευνα, που έγινε στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ από Αμερικανούς και Κινέζους, επανέλαβε πως η κατανάλωση καυτερών φαγητών και μπαχαρικών μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και ευνοεί την μακροζωία.
Η μελέτη, που κράτησε επτά χρόνια στη διάρκεια των οποίων 20.000 από τα 500.000 άτομα απεβίωσαν, διαπίστωσε πως όσοι κατανάλωναν τέτοιου είδους τροφές τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν κατά μέσο όρο 14% μικρότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου, συγκριτικά με όσους έτρωγαν καυτερά λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.
Όσοι έτρωγαν καυτερά φαγητά μία έως δύο φορές την εβδομάδα, είχαν 10% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία (καρκίνο, καρδιά, διαβήτη κ.α.).
Ενας εκ των ερευνητών, ο Τσι, τόνισε πως «σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία και από άλλους πληθυσμούς», μιλώντας για τη συσχέτιση που βρέθηκε ανάμεσα στα καυτερά φαγητά και τον μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, εξηγώντας πως δεν έχει αποδειχθεί ακόμα σχέση αιτίου-αποτελέσματος.
Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι για την αιτία που κάνει τις καυτερές τροφός να απομακρύνουν το κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας. Πιθανότατα να σχετίζεται με τη μείωση της χρόνιας φλεγμονής, η καλύτερη διάσπαση των λιπών στο σώμα, η μεταβολή της σύνθεσης των βακτηρίων στο έντερο κ.α.
Η επιδημιολόγος δρ Νίτα Φορούχι του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ τόνισε ότι είναι ακόμη πρόωρο να πει κανείς με σιγουριά κατά πόσο είναι ωφέλιμο να τρώει κανείς συχνά καυτερά φαγητά, καθώς η σχετική επιστημονική συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Από την άλλη πλευρά, κάποιοι επιστήμονες ανέφεραν πως το καλύτερο είναι κάποιος να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή και να μην δίνει έμφαση στα καυτερά φαγητά.
Πηγή:iefimerida.gr