Βαθμολογία

Τέλος στις πρόωρες συντάξεις

Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές στις συντάξεις, καθώς έρχονται ανατροπές στα όρια ηλικίας και μειώσεις στις επικουρικές άνω των 350 ευρώ. Τον Οκτώβριο αναμένεται να γίνει νέα μεγάλη παρέμβαση στο Ασφαλιστικό με τις ενοποιήσεις ταμείων και με την σύνδεση των παροχών με τις ασφαλιστικές εισφορές, την αύξηση των εισφορών για τους αγρότες και την αύξηση των εισφορών αφού θα μπει όριο για 1.000 ευρώ κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Πρόωρες συντάξεις

Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2022 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους όλων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ), συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδας κατά βάση ως εξής : Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές στις συντάξεις, καθώς έρχονται ανατροπές στα όρια ηλικίας και μειώσεις στις επικουρικές άνω των 350 ευρώ.

Τον Οκτώβριο αναμένεται να γίνει νέα μεγάλη παρέμβαση στο Ασφαλιστικό με τις ενοποιήσεις ταμείων και με την σύνδεση των παροχών με τις ασφαλιστικές εισφορές, την αύξηση των εισφορών για τους αγρότες και την αύξηση των εισφορών αφού θα μπει όριο για 1.000 ευρώ κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Πρόωρες συντάξεις

Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2022 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους όλων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ), συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδας κατά βάση ως εξής :

Για πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης και στα 67 έτη με 15 χρόνια ασφάλισης, με την επιφύλαξη όσων ορίζονται για το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού

Για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, όπου αυτή προβλέπεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις στα 62 έτη με 15 χρόνια ασφάλισης.

Ουσιαστικά καταργούνται σταδιακά με επιβάρυνση των ασφαλισμένων πριν από το 1993 που είχαν «κλειδώσει» το δικαίωμα να βγουν στην σύνταξη πριν από τα 62 – χωρίς 40 χρόνια ασφάλισης – και πριν από το 67 με πλήρη σύνταξη. Η επιβάρυνση θα είναι ανάλογα με την ηλικία του ασφαλισμένου σε 5 έως 17 επιπλέον χρόνια δουλειάς. Μικρότερη θα είναι η επιβάρυνση για τους εργαζόμενους ηλικίας 55 ετών και άνω. Στόχος είναι το όριο ηλικίας να φτάσει τα 67 έως το 2022. Από τα μέτρα εξαιρούνται όσοι συμπληρώνουν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και την απαιτούμενη ηλικία έως την ψήφιση του νόμου, καθώς και οι εργαζόμενοι στα βαρέα και οι μητέρες ανάπηρων παιδιών.

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και αναδρομικά

Αφορά όσες συντάξεις απονεμήθηκαν από 1/1/2015. Οι συντάξεις θα υπολογίζονται βάσει του νομου 3863/10 και έτσι η κατωτάτη σύνταξη πέφτει κάτω από τα 486 ευρώ. Το προνοιακό τμήμα για συντάξεις 15-20 ετών θα δίνεται με την συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας.

Μειώσεις στις επικουρικές

Θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις που περνούν τα 350 ευρώ και αφορούν περίπου 25.000 δικαιούχους.

«Μαχαίρι» και στις κατώτατες συντάξεις

Μειώσεις όμως θα έρθουν και στις κατώτατες συντάξεις, αφού όπως προβλέπει το Μνημόνιο όσοι συνταξιοδοτούνται μετά τις 30.6.2015 οι οποίοι θα λαμβάνουν σύνταξη που αναλογεί στις εισφορές που έχουν καταβάλει. Μετά την συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους θα λαμβάνουν το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης, που χρηματοδοτεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Την ίδια ώρα το μνημόνιο υπενθυμίζει ότι πρέπει να εκδοθούν άμεσα οι εγκύκλιοι για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με βάση την εγγυημένη σύνταξη των 360 ευρώ (ν.3863/2010- Ν. 4334/2015).

Πηγή: iefimerida