Βαθμολογία

Εφικτή η συμφωνία μέσα στον Αύγουστο

Την πεποίθηση ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της αυτόν τον μήνα εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Κλοντ Γιούνκερ. «Θα ήταν δυνατή η επίτευξη συμφωνίας κατά προτίμηση πριν από τις 20 Αυγούστου» είπε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Προσέθεσε πως οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - θεσμών προχωρούν με ικανοποιητικό τρόπο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Την Τρίτη, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, εξέφρασε την ικανοποίηση της Κομισιόν για τη μέχρι τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

«Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και η εντατική εργασία συνεχίζεται» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές» που επιτρέπει την πρόοδο με «ταχείς ρυθμούς».

Η ίδια σημείωσε ότι αν όλες οι πλευρές τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι δυνατό να γίνει εγκαίρως, προκειμένου να αποπληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου από την πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του νέου προγράμματος από τον ESM.