Βαθμολογία

Το πρώτο 3D-τυπωμένο χάπι είναι γεγονός

Διαλύεται στο στόμα με τον ίδιο τρόπο όπως άλλα κοινά χάπια, ενώ δίνεται η δυνατότητα, τα χάπια να εκτυπώνονται με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών, αντί να υπάρχει ένα προϊόν για όλους

Το πράσινο φως για την παραγωγή 3D-τυπωμένου χαπιού έδωσε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Πρόκειται για το νέο φάρμακο «Spritam», το οποίο δημιουργήθηκε από την φαρμακευτική εταιρία Aprecia για να ελέγχει τις επιληπτικές κρίσεις που προκαλούνται από την επιληψία.

Η εκτύπωση των φαρμάκων επιτρέπει στα στρώματα του χαπιού να συσκευάζονται πιο σφιχτά και σε ακριβείς δόσεις. Σκοπός αυτής της ξεχωριστής τεχνολογίας που αρχικά αναπτύχθηκε από την εταιρεία, γνωστή ως ZipDose, καθιστά τα φάρμακα με υψηλή δόση εύκολα για να τα καταπίνουν.

Ταυτόχρονα, η εκτύπωση του φαρμάκου σημαίνει ότι θα μπορούν να συσκευάζονται έως και 1.000 χιλιοστόγραμμα σε μεμονωμένα δισκία. Το 3D-τυπωμένο χάπι διαλύεται στο στόμα με τον ίδιο τρόπο όπως άλλα κοινά χάπια. Την ίδια στιγμή, δίνει τη δυνατότητα, τα χάπια να εκτυπώνονται με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών, αντί να υπάρχει ένα προϊόν για όλους.

Τέτοιου είδους μέθοδοι, ήδη αποδεικνύονται πολύ χρήσιμοι στον τομέα της υγείας με τους γιατρούς να χρησιμοποιούν το σύστημα 3D για να δημιουργούν προσαρμοσμένα εμφυτεύματα για τους ασθενείς με τραυματισμούς αλλά και σε διάφορες άλλες περιπτώσεις. Εφόσον έγινε η επιτυχημένη αρχή, η εταιρεία σχεδιάζει να αναπτύξει και άλλα φάρμακα χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα 3D.