Βαθμολογία

Ασφαλισμένοι πληρώνουν μετρητοίς

Με μία επιπλέον ταλαιπωρία βρίσκονται αντιμέτωποι από χθες οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Λόγω της πενθήμερης κινητοποίησης των συμβεβλημένων με τον Οργανισμό γιατρών, πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους την επίσκεψή τους στον γιατρό και εν συνεχεία, με την απόδειξη παροχής υπηρεσιών που θα λάβουν, θα πρέπει να διεκδικήσουν την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ έχει εξαγγείλει για όλο το πενθήμερο επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους από τα μέλη της, διαμαρτυρόμενη για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση των χρεών του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, κ. Γιώργος Ελευθερίου, η συμμετοχή των γιατρών κατά την πρώτη ημέρα κινητοποίησης ήταν ικανοποιητική. «Αλλωστε», εξηγεί, «η συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ είναι απολύτως ζημιογόνα για τα ιατρεία μας». Οπως αναφέρει, εκκρεμούν από το 2011 «παλιές» ληξιπρόθεσμες οφειλές ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, ενώ απλήρωτο παραμένει το 10% των επισκέψεων από το 2012 έως και σήμερα. Για το 2015 οι γιατροί έχουν πληρωθεί για επισκέψεις και πράξεις των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

Οι γιατροί έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα εξετάζουν δωρεάν τους ασφαλισμένους έως και το τέλος της εβδομάδας, οπότε και αναμένεται να επανακαθορίσουν τη στάση τους ανάλογα με τις εξελίξεις. «Παράθυρο» για εξεύρεση λύσης ανοίγει αύριο, αφού το προεδρείο της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό. Στην ερώτηση για το τι περιμένουν οι γιατροί από τη συνάντηση αυτή, ο κ. Ελευθερίου απαντά «ξεκάθαρες πολιτικές δεσμεύσεις. Θέλουμε σαφές χρονοδιάγραμμα πληρωμών, να δεσμευθεί το υπουργείο στην υπογραφή νέας σύμβασης το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου και να μας παρουσιάσει τα σχέδιά του για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και το πού θα βρεθούν τα χρήματα για την υλοποίηση του σχεδίου».

Την κινητοποίηση της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ στηρίζει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στα γραφεία του οποίου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνάντηση των προέδρων των Επαγγελματικών Ιατρικών Ενώσεων και Ομοσπονδιών, όπου εκτιμήθηκε η κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του ΕΟΠΥΥ. Ολοι συμφώνησαν στο ότι οι φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αντιμετωπίζουν πλέον το φάσμα της καταστροφής, εξαιτίας της αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Η αδυναμία αυτή οφείλεται στην υποχρηματοδότηση από το κράτος και τη μη απόδοση από τα ασφαλιστικά ταμεία των εισφορών των ασφαλισμένων. Αποτέλεσμα της μη καταβολής των εισφορών είναι να έχει δημιουργηθεί έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 700 εκατ. είναι του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Ο ΙΣΑ εμφανίζεται διατεθειμένος να αναλάβει άμεσα νομικές ενέργειες για διερεύνηση ευθυνών σχετικά με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΕΟΠΥΥ, στηρίζοντας κάθε μορφή αντίδρασης των μελών του. Ο Σύλλογος επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για συλλογικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ διά μέσου των ιατρικών συλλόγων και ζητά, μεταξύ άλλων, να δίνονται απευθείας οι εισφορές των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ και όχι μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.

Πηγή: Η Καθημερινή
(Πέννυ Μπουλούντζα)