Σε λιγότερο από ένα μήνα θα τελειώσει η αγωνία των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων.
Η καθίζηση των μορίων εισαγωγής στις περισσότερες σχολές είναι γεγονός, κυρίως λόγω των πολύ χαμηλών επιδόσεων του συνόλου των υποψηφίων, το φετινό καλοκαίρι όμως «ανέτρεψε» πολλές φορές το «κλείδωμα» των επιλογών στο μηχανογραφικό δελτίο.
Οι πολιτικές "εμπλοκές"
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η καθυστερημένη ψήφιση του νέου νόμου με τις (περιορισμένες) μετεγγραφές σε συνδυασμό με τα capital controls περιόρισε δραστικά τις επιλογές πολλών παιδιών καθώς οι οικογένειές τους είτε λόγω σοβαρών οικονομικών δυσκολιών είτε λόγω του φόβου για τη διακίνηση των χρημάτων τα απέτρεψαν από το να δηλώσουν σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους.
Οι συνεχείς ανατροπές στον οικογενειακό προϋπολογισμό σε συνδυασμό με την παράταση της προθεσμίας του μηχανογραφικού θα δημιουργήσουν βάσεις «δύο ταχυτήτων» καθώς τα κεντρικά Ιδρύματα, οι πόλεις των οποίων φιλοξενούν περίπου το 50% των υποψηφίων κάθε χρόνο, θα έχουν αυξημένη ζήτηση φέτος.
Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές, το οξύμωρο είναι ότι παρά τη μεγάλη ζήτηση, η τρομακτική συρρίκνωση που κατεγράφη φέτος στους αριστούχους δεν αφήνει πολλά περιθώρια ακόμα και για διατήρηση των βάσεων στα περσινά τους επίπεδα. Οι δημοφιλείς σχολές στα κεντρικά Ιδρύματα θα σημειώσουν πτώση, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο από 150 έως και 800 μόρια.
Η δυσκολίες της περιφέρειας
Στον αντίποδα βρίσκονται τα περιφερειακά Ιδρύματα, τα οποία φέτος έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από το ασφυκτικά περιορισμένο πλαφόν των μετεγγραφών (με ταβάνι 15% του αριθμού εισακτέων, όταν πέρσι υπήρχαν τμήματα που δέχτηκαν ακόμα και 100% επιπλέον φοιτητικό πληθυσμό) και τις οικονομικές δυσκολίες των ελληνικών νοικοκυριών.
Η πλασματική αυξημένη ζήτηση που κατεγράφη πέρσι ακόμα και 1.000 μορίων θα μειωθεί δραστικά φέτος, παρακάτω του μέσου όρου, και θα συμπαρασύρει και τα μόρια σε αρκετές σχολές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημοφιλής σχολή της Νομικής στη Κομοτηνή.
Αν και στο 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι σπάνιο να σημειωθούν απότομες πτώσεις στα μόρια εισαγωγής, η σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης υπολογίζεται να χάσει φέτος ακόμα και 600 μόρια!
Τα πεδία
1ο πεδίο
Οι υψηλόβαθμες σχολές θα χάσουν πολλά μόρια, με τη Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης να πέφτουν στο όριο του 18. Το ίδιο θα ισχύσει και με τις μεσαίες σχολές αλλά και για αυτές με αντικείμενο την Ψυχολογία, την Κοινωνιολογία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με απώλειες που κυμαίνονται από 500 έως και 800 μόρια. Μικρότερη πτώση θα έχουν οι σχολές που κυμαίνονται στα 12.000 με 13.000 μόρια, καθώς μεγάλο ποσοστό των επιδόσεων των υποψηφίων "στριμώχτηκε" σε αυτά τα επίπεδα.
2ο πεδίο
Παρά τις κάκιστες επιδόσεις σε Μαθηματικά και Φυσική, οι εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων στις συγκεκριμένες σχολές δείχνει σχετικά "μικρή" πτώση έως και 600 μόρια (σε σχέση με άλλα επιστημονικά πεδία), αν και αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η ανακοίνωση των βάσεων είναι πιθανό να διαψεύσει τα εκτιμώμενα νούμερα, μιας και ειδικά σε περιφερειακά Ιδρύματα η μείωση θα πάρει την κατιούσα λόγω περιορισμένης ζήτησης.
3ο πεδίο
Σε ιστορικά χαμηλά θα βρεθεί η Ιατρική Αθηνών μετά την περσινή "εκτόξευσή" της και την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και τα αντίστοιχα τμήματα τα υπόλοιπα ιδρύματα. Πτώση έως και 700 μόρια θα σημειωθεί και στις υπόλοιπες σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, όπως Οδοντιατρική, Νοσηλευτική, Κτηνιατρική και Φαρμακευτική. Εκτός από τις χαμηλές επιδόσεις, η μικρή αλλά καθοριστική μείωση τυ αριθμού εισακτέων σε αυτά τα τμήματα θα συμβάλει στο να κρατηθούν οι βάσεις σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι.
4ο πεδίο
Οι "αγαπημένες" πολυτεχνικές σχολές των υποψηφίων, οι επιδόσεις των οποίων "κατακρημνίστηκαν" σε Μαθηματικά και Φυσική, θα επηρεαστούν μαζί με τις Οικονομικές στο μεγαλύτερο βαθμό όσον αφορά στην πτώση των μορίων. Στο ΕΜΠ και στο ΑΠΘ η πτώση κυμαίνεται από 200 έως και 700 μόρια, ενώ στα περιφερειακά ιδρύματα πολύ πιθανόν να σημειωθεί και άνοδος μόνο στα τμήματα που κυμαίνονται στα 12.000 με 13.000 μόρια, ενώ για τα υπόλοιπα η πτώση θα "χτυπήσει" παραπάνω από 1.000 μόρια.
5ο πεδίο
Ακόμα και 1.000 μόρια υπολογίζεται να χάσουν οι οικονομικές σχολές. Η τεράστια αποτυχία στα Μαθηματικά, σε συνδυασμό με τις μέτριες επιδόσεις στο υποχρεωτικό μάθμα των ΑΟΘ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στα εν λόγω τμήματα να διατηρήσουν τα υψηλά επίπεδα στα μόρια εισαγωγής τους. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, οι υποψήφιοι που επιθυμούν την εισαγωγή τους σε χαμηλόβαθμα τμήματα θα πρέπει να υπολογίζουν ότι είναι πιθανό να σημειωθεί και άνοδος έως και 400 μορίων σε ορισμένα από αυτά.
Πηγή: newsit