Βαθμολογία

Προχωράει η φορολόγηση των αγροτών

Οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, όπως η κατάργηση της ευνοϊκής φορολόγησης, του ειδικού καθεστώτος για το αγροτικό πετρέλαιο κ.ά. βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς και θα εφαρμοστούν, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστούν σταδιακά οι αλλαγές και να συνοδευτούν από άλλα μέτρα που θα περιορίσουν την επιβάρυνση. Οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών θα προχωρήσουν όπως έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, ξεκαθάρισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, ο οποίος ταυτόχρονα παρουσίασε και το σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω κυρίως της ενίσχυσης των ελέγχων.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, το θέμα της φορολόγησης των αγροτών συζητείται αυτές τις ημέρες με τα κλιμάκια των θεσμών. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται οι αλλαγές να μην περιοριστούν στα μέτρα που έχουν προβλεφθεί από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, καθώς η κυβέρνηση αναζητά και μέτρα που θα λειτουργήσουν ως «αντίβαρο» στην αύξηση της φορολογίας των αγροτών.

«Αυτό που συμφωνήθηκε και αυτό που αποτυπώθηκε (σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής) είναι δεδομένο. Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Αυτά θα προχωρήσουν. Θα προχωρήσουν όλα αυτά με συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο», δήλωσε χθες ο κ. Αλεξιάδης για τις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών. Απέφυγε, όμως, να προσδιορίσει το πότε θα προχωρήσουν τα εν λόγω μέτρα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν να ενταχθούν στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θέλουν να υιοθετηθεί τον Αύγουστο. Επί της ουσίας, οι αλλαγές αυτές αφορούν:

1. Την ανάκληση των διατάξεων για τη φορολογική μεταχείριση αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων.

2. Τη σταδιακή κατάργηση της ευνοϊκής φορολόγησης των αγροτών.

3. Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγουμε από αυτά. Δεν θα ακολουθήσουμε μια λογική να συμφωνούμε κάποια πράγματα σε κάποιους νόμους, ή σε κάποια χαρτιά και μετά στην εφαρμογή να τα ανατρέπουμε. Ολα αυτά θα εφαρμοστούν» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός. Ωστόσο, σημείωσε ότι «όταν μια χώρα πάει να σταθεί στα πόδια της και να προχωρήσει μια διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης, δεν ξέρω αν έχει έννοια να επιβαρύνεις τόσο πολύ την πρωτογενή παραγωγή».

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τρόπους και αντίμετρα με τα οποία θα μπορούσε να «ελαφρύνει» σε κάποιο βαθμό τις επερχόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις των αγροτών. Αλλωστε, όπως έχει αποδειχθεί, το θέμα είναι και πολιτικό, εκτός από αυστηρά οικονομικό.

Αυτό που φαίνεται πως δεν θα αποφύγουν οι αγρότες είναι η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που απολαμβάνουν για το πετρέλαιο. Ηδη, όμως, έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις για ταυτόχρονη προώθηση αντίμετρων, στις οποίες έχει, μεταξύ άλλων, εξεταστεί:

1. Η διεύρυνση των δαπανών των αγροτών που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να περιοριστεί η φορολογητέα ύλη των αγροτών πάνω στην οποία θα επιβληθούν τα νέα φορολογικά μέτρα.

2. Η θέσπιση αφορολόγητου ορίου (για παράδειγμα τα 9.500 ευρώ) για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, το οποίο θα χτίζεται με αποδείξεις που θα προκύπτουν από τις αγορές με πλαστικό χρήμα. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί και η χρήση του πλαστικού χρήματος, που από μόνη της ενισχύει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Πάταξη φοροδιαφυγής

Πέραν αυτών, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί μία σειρά δράσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενισχύοντας κυρίως τον φοροελεγκτικό μηχανισμό. Ο κ. Αλεξιάδης παρουσίασε χθες τις πρώτες δράσεις στο πλαίσιο αυτό:

• Προώθηση ρύθμισης για να παραμένουν οι εφορίες κλειστές για το κοινό κάποιες μέρες της εβδομάδας «ώστε να ασχοληθούν οι υπάλληλοι με έλεγχο και με εσωτερικές εργασίες», όπως δήλωσε.

• Διακοπή αποσπάσεων 300 υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών σε οποιοδήποτε άλλο υπουργείο, αρχή ή υπηρεσία, με εξαίρεση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και κάποιες άλλες πολύ μικρές περιπτώσεις μέχρι ένα όριο.

• Προώθηση μετατάξεων 1.000 υπαλλήλων από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα στο υπουργείο Οικονομικών, μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.

• Ολοκλήρωση των προσλήψεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε εκκρεμότητα και δεν έχουν προχωρήσει.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αλεξιάδης σε δύο τρόπους φοροδιαφυγής. Πρώτον, στη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούν τις αλλαγές των συντελεστών ΦΠΑ «κάποιοι επιτήδειοι για να βάζουν τον ΦΠΑ στην τσέπη τους». Δεύτερον, στις πλαστές ταμειακές μηχανές, αναφέροντας ότι θα αυστηροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο και πως «αυτοί που κάνουν αυτό το σπορ, να ξέρουν ότι εξασφάλισαν διαρκή στοχοποίηση από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και μόνιμη εγγραφή στη λίστα φοροφυγάδων».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι στις άμεσες προτεραιότητές του είναι η «διασύνδεση των φορολογικών ταμειακών μηχανών με τη ΓΓΠΣ».

Πηγή: Καθημερινή
Σωτήρης Νίκας